lördag 29 oktober 2011

Fair Isle-provstickning

Jag har tidigare köpt en del Rauma finullsgarn i bruna och röda färger, lite grönt och lite gult, men det jag tänkt göra blir nog inte av. Så nu har jag istället provat Fair Isle-mönstring för framtida bruk. Ett par halvvantar ska det bli direkt, men längre fram en kofta också.

Det råder lite begreppsförvirring kring bl.a. Fair Isle och stranded knitting. Så här anser jag att det förhåller sig:
  • Stranded knitting = mönsterstickning med flera färger där trådarna följer med på baksidan hela varvet, till skillnad från intarsiastickning. Vi brukar säga flerfärgsstickning.
  • Fair Isle = stranded knitting som framför allt karakteriseras av sättet att mönstra med bara 2 färger på varvet, färger som vandrar och speglade motiv. Dessutom att det är rundstickat med steekar som man klipper upp. 
Om man håller båda trådarna i vänster hand eller kastar garnet med höger hand har egentligen inte med något av de båda begreppen att göra; i båda fallen går det bra att använda det sätt man är mest bekväm med. Att Fair Isle har kommit att förknippas med att kasta garnet från höger hand tror jag handlar om att det är det sätt de flesta använder där. Men jag tycker inte att det måste vara stickat med den tekniken för att kallas Fair Isle, det är mönstringstekniken som är det viktiga och inte sättet man håller garnet på.

3 kommentarer:

Ulla-Britt sa...

Instämmer i stort med din definition. Jag har uppfattat strandad knitting som vanlig flerfärgsstickning. Men din definition räcker inte för att utesluta tvåändsstickning, där följer ju också garnet med hela varvet runt.

Annika Odelstav sa...

Så sant! Jag la till "med flera färger"! Om man stickar tvåändsstickning med flera färger (även om det inte är det vanligaste) så tycker jag att det ocså är stranded knitting, fast man ordnar trådarna på lite speciellt sätt.

Asplund sa...

Häftiga färger - och kul att se hur mönstret ändras beroende på hur färgerna placeras!