onsdag 29 oktober 2008

Lotus Lane in the morning

Sista dagen i Beijing, sitter p[ Starbucks cafe pa Lotus Lane vid en sjo strax norr om Forbjudna staden (dar vi var igar, helt fantastiskt). Ska promenera i parken langs med sjoarna innan vi beger oss in i hutongerna och formodligen ater malaysisk lunch.

Maten fortjanar ett eget kapitel! Om nagon ar pa vag hit kan jag rekommendera Palatsvaktens kyckling, sallan atit nagot godare.

Ikvall tar vi nattaget till Shanghai. Val framme dar ska jag till sidenmarknad och forsoka hitta garn...

måndag 27 oktober 2008

Beijing by night

Sitter pa ett cafe i Beijing som heter I vantan pa Godot, tyvarr inga prickar har...

Allt annat ar fantastiskt! Har klattrat pa ganska oexploaterad del av muren idag, verkligen klattrat, bilder kommer senare. Atit massor av god mat som Aldsta sonen hjalper till att valja, han har varit har lange och pratar flytande. Igar Pekinganka, idag HotPot. Imorgon star Forbjudna staden pa programmet, och Pekingopera pa kvallen.

Om ett par dagar aker jag vidare till Shanghai. Ska bl.a. besoka sidenmarknad dar...

Halsningar till alla darhemma som kanske laser det har, vill inte hem annu!

torsdag 23 oktober 2008

Next stop: China!

Hann med ett snabbt besök på Vävdagarna i Glimåkra innan jag ska till Kina. Ja, och stickcaféet på Helylle så klart. Skämt åsido så är det skönt att göra nåt för att hålla tankarna i styr när man är flygrädd.


Köpte en del garn och ett färdigt kit med mössa "Ellen", designad av Mira Bodirosa från hemslöjden i Halland som hade mycket trevligt att visa upp. Fast jag tror jag gör ett eget broderi på den.

Hann med att virka en kant i Puddel på min färdiga näverstickade mudd. Klart nöjd med resultatet! (Det är ju inte alltid man är det...) Hade tänkt sticka klart den andra också till resan, men det var optimistiskt i överkant.

Åker alltså till Kina imorgon! Först till Peking och sedan till Shanghai. Planerar att köpa sidentyg och lite :-) silkegarn.

Ska försöka göra inlägg under resan, men om jag inte klarar det så kommer jag att vara tyst i en dryg vecka.

onsdag 22 oktober 2008

Nävermudd och Vulgokjol
Det händer att jag ångrar att jag tar på mig jobb med teaterkläder - jag vill ju sticka! Men det är himla kul när man får göra så här roliga (vulgära) kreationer! Den blå kjolen är klar, ska bara kompletteras med matchande liten påsväska av det glittriga rosett-tyget och lite frans...


Har i alla fall hunnit sticka klar den första näverstickade mudden. Så rolig teknik! Blir jättesugen på strumpor med näverstickade skaft, pläd av tjockare restgarner med stora rutor... Efter premiären...

Bilden blev dålig, ska köpa en kamera i Kina i nästa vecka...


tisdag 21 oktober 2008

Näverstickning

Ikväll var det kurs i näverstickning på Helylle i Kristianstad. Koncentrationen var stundtals total. Jag har stickat i tekniken en gång för länge sedan, men det var riktigt kul att vara med. Man kommer liksom igång mycket bättre än att sitta hemma och peta med det. För petande är det! Men när man väl fattat principen är det så klart ganska enkelt.
Queen Mudd, som ledde kursen tillsammans med Eva på Helylle, hade som vanligt flera arbeten och böcker med som inspiration.Muddar är ju bra att lära sig på, lagom stort, så det gjorde de flesta ikväll. Fabel blir väldigt bra, rutorna ser ut att vara stickade i olika färger - utan att det blir en massa trådar att fästa... Jag stickade med rundsticka och slapp ha strumpstickor i vägen, de brukar dessutom ramla ur. Köpte en ny Addi-sticka som ersättning för min gamla från 80-talet som har en synnerligen bångstyrig slang. Så mycket lättare livet blir med ordentliga redskap!
Den röda är Ewas, blev så snyggt att jag köpte ett nystan av den färgen också. Den bruna är min och så långt kom jag alltså på 2,5 timmar. Fast en del tid går ju till fika, prata och att titta på vad andra gör.

måndag 20 oktober 2008

Syjunta? Sycirkel!

Det var ett tag sedan jag var med på studiecirkel, men i helgen hade vi sycirkel för teaterkläderna. Jag handledde och fyra flickor i varierande mogen ålder strök och sydde så fingrarna blödde.


Kristina, som stryker på bilden, är också med och spelar så hon sydde sin egen kjol. De andra är också med i Hessleholms TeaterSällskap, men inte med på scen i just den här uppsättningen.


Det är mycket kläder som måste sys till Revisorn, nästan inget som går att köpa. Framkommer väl rätt tydligt av den blå kjolen till Hon-som-vill-vara-fin-men-inte-riktigt-lyckas. Och det ska ännu mer prål på den…


söndag 19 oktober 2008

Spetsstickad kofta

Det blir inte så mycket stickat just nu, teatersömnaden tar det mesta av tiden. Men jag håller i alla fall på att virka kanten på en kofta som blev klar under sommaren. Mönstret är från elann. Fram- och bakstycke stickas i ett (utan nåt att sy ihop!) i Horse Shoe Lace och ärmarna i Milanese Lace. Jag blev inte helt nöjd med det för det är ingen snygg övergång mellan mönstren. Jag lyckades heller inte att få ”hästskorna” snygga i raglanökningarna, men det kanske går…


Garnet är snyggt grafitsvart och väldigt mjukt med bra fall, tyvärr inte 100 % ull. Det heter Florenne och är inköpt för länge sen i närheten av Gringelstad, där finns en garnbutik på en gård mitt ute på den skånska landsbygden.

Lite sugen på att göra en i 100 % ull, har ett ljusbrunt garn som nog räcker till en kofta till. Det behövs bara 7 nystan. Den här stickade jag för flera år sedan och det garnet (Aransport pure new wool, inköpt på samma ställe) har hållit jättebra.

fredag 17 oktober 2008

Äntligen hemma!

Under veckan som gått har vi traskat upp till fåren några gånger med fjäsk, alltså knäckebröd och pelletsfoder. Tackorna har varit där på sommarbete och hinner bli lite förvildade. Nu gäller det att få dem att få smak på godis igen så vi kan locka hem hela flocken över öppen åker till gården.

Efter ett halvhjärtat försök häromdagen siktade vi idag på att få med samtliga får hem.

På ängen fanns inte ett enda får, så det blev till att ge sig in i skogen och locka på busarna. Efter lite om och men (de delade sig i två flockar) fick vi slutligen med lock och pock med hela gänget på rask promenad över åkern. Får är lite korkade – går en så går alla… Hade varit kul med foto på alla fåren i en lång rad, men det är svårt att hinna med för man vill ju inte tappa kontrollen så de börjar vandra åt fel håll. Det är jobbigt nog som det är!Nu är fåren lyckligen samlade på ängen bakom huset och jag kan se dem genom köksfönstret igen. Har faktiskt saknat den vyn! Det är något väldigt rogivande med betande får utanför husknuten.

Imorgon ska de delas. Tackor och tacklamm ska tillbaka och de stackars bagglammen ska vänta på slakt. Fast det är de lyckligen okunniga om…


torsdag 16 oktober 2008

Dragspelsmössa x 2


Upptäckte igår att min mössa med rätta hänget faktiskt har ett namn: Dragspelsmössa. Jag har stickat två stycken klara, det gick snabbt – särskilt med det svarta garnet. Den blev också lite större, men det blev inte alls fel när den kom på huvudet! Lämpligt arbete till julklapp, blir nog uppskattat och möjligheten finns att det blir klart i tid…

Och så vill Mannen ha en, fast med lite mindre häng och mer basker och det ska nog gå rätt enkelt att ändra om mönstret till det.

Alpackamössan är underbart mjuk och lätt, känns knappast att man har den på sig! Däremot tyckte jag att garnet var för mjukt att sticka med, ligger inte riktigt skönt i händerna.


Den svarta är stickad i 1 tråd av Kampes 2-trådiga ullgarn och 1 tråd mohair av okänt märke. Den lär bli ordentligt varm, så jag tror det blir en av 1-trådigt ullgarn + mohair lite senare i höst.

onsdag 15 oktober 2008

Här krävs bättre staket...

Förberedelser inför nästa försök att få bagglammen tillbaka till rätt inhägnad pågår. Sen har vi inte lust att jaga dem mer...


tisdag 14 oktober 2008

Tsurezuregusa

Tsurezuragusa… visst låter det skönt? Betyder att inte ha något att göra, vilket får mig att vackla mellan ”fortfarande skönt” och ”gud så hemskt” – man vill ju sticka och så...

Författaren var uppenbarligen flitig:


Tsurezuregusa, skrivet av buddistmunken Kenko i Japan runt 1330, innehåller 243 korta essäer om funderingar kring livet. Det fina med den är att man kan läsa en då och då för lite egna tankar. Den ger onekligen en del reflektioner kring allmängiltigheten i vissa mänskliga beteenden. Eller vad sägs om följande stycke:

"When people meet they are never silent a moment. There is always talk about something. If you listen to their conversations, most of what they say is meaningless chatter. Their gossip about society and their criticism of other people cause much harm and little profit, either for themselves or others. When people are gabbling over these things, they never seem to realize that it does neither party any good."

Som många äldre asiatiska böcker innehåller den helt sagolika illustrationer.


Klart mysig bok!


måndag 13 oktober 2008

Teater och gröna stickor

I helgen har det varit mycket teatersömnad. Birgitta Lowén som har en av huvudrollerna har sin dräkt nästan klar - fattas bara en turnyr i mörkare färg än kjolen och som jag ska göra i veckan.Men sen är det ju femton dräkter till och resten ser ut så här, så jag får nog öka ...

Nä, nu skojar jag lite! Ett antal kjolar är så gott som klara och i helgen ska vi ha sycirkel så jag håller på att rita mönster och klippa till så vi har nåt att jobba med.

Har faktiskt hunnit sticka lite på min mössa, den växer snabbt. Använder min mammas gamla stickor - läckert gröna! Såna görs väl inte längre.

söndag 12 oktober 2008

Virkinspiration av Sasha KaganJag tycker om att blanda stickat och virkat i samma plagg. Har hittat Crochet inspiration som kom för ett år sedan och som har inspiration för både ytmönster, rundlar, blommor och mormorsrutor.

Riktigt vacker bok tycker jag!

lördag 11 oktober 2008

Mössa med rätta hängetFörr hade jag dåligt samvete för att jag inte gjorde en sak i taget, men jag har insett att jag trivs med att ha många projekt på gång samtidigt.

Alltså börjar jag glatt på denna mössa som är precis som jag vill ha en mössa: vacker, lätt, klädsam, mjuk och varm om öronen.

QueenMudd har gjort mönstret som finns på Helylle. Stickas i två trådar Alpacka och bör gå ganska snabbt.

Tror jag vill ha en svart också, av 2-trådigt ullgarn + 1 tråd mohair.

Fårjakt i arla morgon

Det förrymda bagglammet är trots ansträngningar ännu inte infångat. Tvärtom har resten av gänget också tagit sig upp till tackorna...

På morgonkvisten var samtliga kräk framme på ängen, varför vi stegade upp försedda med lockbete i form av foder och knäckebröd, med avsikt att få hem dem för att dela dem och föra tillbaka tackorna till betet. Bagglammen ska ju till slakt snart...

Ett tag såg det ut att gå hur bra som helst. Men så ville några hellre stanna kvar och leka i hagen, och då betedde sig även resten som den fårskock de är: De vände tillbaka. Och vi får göra ett nytt försök imorgon. Resten av dagen är nämligen strängt bokad för annat så vi har inte tid att jaga får. Fortsättning följer...


fredag 10 oktober 2008

Som Kapten Haddock skulle uttrycka det:
Har lyckats virka ihop tröjan med sömmen utåt på ena ärmen...

Och jag som var så glad att den blev klar utan att bli liggandes ett halvår först...

torsdag 9 oktober 2008

Syjunta? Stickcafé!

På 70-talet hade vi syjunta.

På 80-talet samlades vi för att lära oss japansk stickning.

Nutidens melodi heter stickcafé.

Och visst är det skillnad! Ingen behöver baka...

På Helylle i Kristianstad flödar kreativiteten och garnlystnaden varje torsdag.
Och där finns Bussiga Klubben!


onsdag 8 oktober 2008

Skön röd sjal!

När jag började på den här sjalen för två år sedan hade jag aldrig förut stickat spetsstickning och tyckte det var ganska krångligt. Men efter att ha gjort Laminaria kändes denna plötsligt lätt! Då har jag också hittat Lace-stickor som gör en underbar skillnad. Numera använder jag dem till det mesta jag stickar.

Mönstret finns i 14 Opskrifter på sjaler från Karen Noe Design.

tisdag 7 oktober 2008

Till teater behövs kläder

Håller som bäst på med kläderna till en uppsättning av Gogols Revisorn som är årets julkomedi i Hässleholms Kulturhus. Med premiär den 6 december kan det tyckas som gott om tid, men så blir det aaaaaldrig...

Kul att få göra 1800-talskläder! Det lär gå åt ett antal diskunderlägg till turnyrer. Även skådisarna lär få visst jobb att lära sig sitta med sådan rumpa.

Revisorn är kul, alla föreställningar finns på Hessleholm TeaterSällskaps hemsida.

söndag 5 oktober 2008

Om att räkna får

De flesta får rymmer ibland, så även våra. Härförleden stack alla lammen upp till tackorna på skogsbetet. Där gick de längs med staketet och ville in, bagglammen är nämligen könsmogna. De fångades in - med hjälp av knäckebröd följde de snällt med i en lång rad. Sedan var allt frid och fröjd i så där två veckor. Tills vi räknade dem igår och upptäckte att en fattades.Får - och lamm - bör alltså räknas med jämna mellanrum. Vi har bara 15 tackor och 21 lamm så det låter sig göras. Efter att ha kollat att ingen förolyckats på lammens betesmark begav vi oss upp till tackorna och återfann den förlorade sonen. Där gick han tätt i hasorna på tackorna och verkade stortrivas.
Nu bör ju inte sonen betäcka sin mor, så vi får väl hoppas att det är andra tackor som tackat ja till hans uppvaktning. Vi tänkte betäcka vita får med vit bagge, och bruna får med brun bagge, för att få bra färg på ullen. Vådan av att låta bli att räkna får lär visa sig vad det lider...Stickat och monterat...


i tid att användas i höst!

Nästan så man ser det som en prestation, det är ju inte helt ovanligt att saker blir färdigstickade och sedan blir liggandes i evigheter.

Mönstret till tröjan är från Rowans sommarkatalog. Garnet i 70 silke och 30 bomull heter visserligen Summer Tweed men jag tycker det passar väl så bra till en hösttröja. Med stickor 5 gick det snabbt, men det var inte särskilt roligt garn att sticka med - tjockt, ojämnt och trögt.

lördag 4 oktober 2008

Rejäla knästrumpor!

Har alltid gillat häftiga strumpor och dessa tycker jag förenar traditionella, vackra mönster med modernt stuk. Är klart imponerad av det gamla sättet att sticka bård baktill för att minskningarna inte ska störa mönstret.
Strumporna finns i en av höstens Drops-kataloger i tre mönstervarianter. Finns att hämta här, men det är fel i diagrammet, det fattas på staplarna i lodrät riktning.

Mina är nästan klara, fattas bara tårna på nummer två. Får försöka avsluta dem i helgen, det börjar bli kallt...