lördag 21 juli 2012

På Öströö fårfarm

Igår gjorde jag och Mannen en utflykt till Öströö fårfarm utanför Varberg. Ett utflyktsmål som starkt kan rekommenderas!

De har inte bara 500 tackor och drygt 800 lamm, utan de tar också vara på alla andra möjligheter som fåren och lammen ger. Vi funderade på vad man möjligen mer kan göra - och kom inte på så mycket.Vi började med lammsafari. Även om vi har egna lamm var det en välidgt trevlig tur! En sväng på lammbetet inkluderade uppvisning av bordercollie i arbete (vi funderar på att köpa en grundtränad hund...), men också en sväng inom hagen med Highland Cattle. De brukar man ju inte precis våga sig nära på egen hand! Fårfarmens ägare, Christian, var dock inte bara van utan också ganska modig enligt mitt förmenande. Och fåren var nyfikna.Nästa stopp var hantverkshuset. Ett himmelrike!Päls från de egna pälsfåren var så klart specialiteten, men det fanns även produkter från bl.a. Ölands ullspinneri och garn från Kampes (som jag trots mitt eget lager inte kunde motstå).Ullen på detta söta lamm kommer från Leicester-får, en ras vi har funderingar på att korsa in. När vi tittade och kände på den här pälsen blev vi stärkta i den övertygelsen för den var oerhört fin.I kassan stod Jeanette, som äger Öströö fårfarm ihop med sin man, och sydde på en fårboa. Jag blev klart förälskad i de långhåriga fårboorna och önskade mig genast en i födelsedagspresent. Jag tror jag får en...När vi gick runt hittade vi i brännvinshuset dessa trasmattor som var vävda med inslag av pälsremsor. På Öströö präglades verkligen allt av djuren! Fantastiskt sköna och goa att sitta på var de, såna måste jag göra till trädgårdsstolarna!
 Efter detta var det dags för fika i Fårhagens café. Lunchen var naturligtvis komponerad med produkter från gården. Supergott, utom möjligen den lilla pajen som jag hade gjort bättre själv (jag är faktiskt rätt bra på pajer...).Vår sista anhalt var köttboden. Där handlade vi en del av det vi fått på tallriken (smart idé att både servera och sälja). Det fanns bl.a. en chutney med jordgubbar och det måste jag prova att göra själv för den var fantastiskt god. Alla burkprodukter fanns att provsmaka som tur var, för det var många.Det var många "fantastiskt" i det här inlägget - men det var verkligen ett trevligt ställe. Allt från innehåll, bemötande och omgivning. Naturen var jättefin och anläggningen välskött.Till vänster på bilden ovan ser man ingången till toaletten, inrymd i en f.d. jordkällare, och den var förbaske mig en turistattraktion i sig själv!7 kommentarer:

fale artut sa...

När man tänker på vilken engagemang och arbete det ligger bakom allt detta, så blir man verkligen imponerad! Tack för visningen!

Anonym sa...

vilken underbar safari!

Ruta Ett sa...

Rena turistbyrån!
Nu blev jag väldigt sugen på att åka dit!! Det är ju inte mer än 10 mil från mig...
Tack för tipset!

Missen sa...

kan bara hålla med att Österö är en fint ställe, mina föräldrar har köpt lamm där i ca 5 år och är helnöjda/marie

Gärdet sa...

Kul att få se bilder från detta ställe som det går rykte om ;) Fårsafari hör inte till vanligheterna. Bra recenserat! Blir sugen på ett eget besök.

Anonym sa...

Vi gjorde oss oxå en tur till Öströö och jag tycker verkligen det var fint. Själv hade jag telingarna med mig så jag kunde inte få så fina bilder som du har tagit - men jag njuter utav dina!!!

Annika sa...

Så roligt att höra att fler blev sugna och åkt dit!