tisdag 27 januari 2009

Revontuli - Norrskenssjal

Nu är min Norrskenssjal blockad och helt klar! Stickad i Evilla 8/2 med färgvandringar. Fascinerande hur den mörkgrå färgen känns mörkare när varven blir längre och därmed mer koncentrerad färg. Det ska nog bli present åt svägerskan, om hon tycker om den.

Gratis mönster på finska finns HÄR, med bra bilder. Och på engelska HÄR.

Kan inte låta bli att lägga in en bild på lilla Yi, även om den är tagen inomhus i en trång lamningsbox och bildkvaliteten inte är den bästa.

söndag 25 januari 2009

Yi, Pomatomus och näver

Lilla Yi är nog ett av de sötaste lamm jag någonsin sett! Och viljestark, inget fel på framåtandan inte! Vi lånade henne från tackan en liten stund för att ta bilder utomhus.
Igår stickade jag faktiskt klar en halvvante i Pomatomus. Den fick tumme för jag tycker det är väldigt skönt. Blev väldigt nöjd med resultatet och håller fullständigt med alla andra om att det är ett vansinngt kul mönster att sticka. Måste få den andra klar idag så jag kan använda dem i morgon...
Jag kunde inte låta bli att starta sjalen i näverstickning. Det är livsfarligt för man fastnar så lätt i att bara göra klar en ruta till och sen måste man bara se hur det blir med nästa rutrad.

lördag 24 januari 2009

Yi är född!

Yi betyder ett på kinesiska och den här lilla tösen är den först födda i hela flocken! Dessutom är hon helsvart med bara ett vitt tvärstreck i pannan, och det är faktiskt så det kinesiska tecknet för Yi ser ut! Namnet är givet! Ska ta bättre bilder i morgon!


Det blev visst utropstecken för varje mening, det är så himla kul med lamm!

Sticklust igen!

Efter ett par veckor där annat än stickning har stått i fokus för min del är nu sticklusten tillbaka! Det känns skönt! Har gjort ungefär halva ärmen på min Cabled Bolero (som ska bli kofta) och det ser faktistkt ut att arta sig riktigt bra.


Jag skulle ju inte börja på nya projekt innan min UFO-hög minskat, men jag har ju anmält mig till Pomatomus-kal hos Stickfrossa som det är hög tid att komma igång med. Tänkte göra benvärmare men har ändrat mig till muddar, dels går det fortare och dels kommer jag nog att ha mer användning för det. Eftersom jag inte hittar något garn jag tycker passar i det egna lagret så köpte jag på stickcafét i torsdags: Rowans 4 Ply Soft som jag stickade Mjukis-mudd i förut. Har lite svart kvar så det ska bli bruna med liten svart kant i resår. Grisen är inköpt i Kina...


På stickcafét visade Ewa sin näverstickade sjal i lila-beige Kauni. På bilden har jag lånat Kristinas axlar för hon satt bättre till för bilden. Ewa blev inte helt nöjd med färgerna så hon stickar en till!
Jag kan bara inte låta bli! Två nystan köptes in, det får väl bli långtidsprojekt att ha med sig. Näverstickning är vansinnigt kul!

fredag 23 januari 2009

Utmärkelse!

Jag har fått en utmärkelse av Mettas blogg! Tack, jag blir så himla glad! Extra roligt tycker jag det är att Metta har stickat mina muddar i mosaikstickning!

tisdag 20 januari 2009

Måste bara avsluta...

Jag hör absolut till de som tycker det är roligare att påbörja projekt än att avsluta desamma. Antar att jag inte behöver känna mig helt ensam... Resultatet av denna iver är med jämna mellanrum en hyfsat stor hög med arbeten som är nästan klara. Men emellanåt känner jag att nu MÅSTE jag avsluta en del innan jag kan fortsätta med att i rask takt påbörja fler saker. Så är läget just nu.

Så jag har börjat beta av min hög, brukar börja med det som går snabbast. Just nu är det Norrskenssjalen som jag bara hade några varv kvar på, och nu pågår avmaskningen så den blir garanterat klar ikväll. Ja, sen ska den klart blockas också...


Nästa avslutningsprojekt blir mannens tröja. Vet av erfarenhet att ínnan jag kommer till det sista projektet i högen så har jag startat några nya! Men då har i alla fall några blivit klara.

Mitt i all denna röra som ibland känns aningen betungande har jag så fått, inte en utan två, utmärkelser! Gissa om jag blir glad! Lovely Blog-award är från Fale Artut och Kreativ Blogger från Monica Hansen. Tack snälla! Det var så himla bra timing med den uppmuntran!
måndag 12 januari 2009

Vita får syns bättre...

... så det får bli några bilder på dem också. Visst ser hon ganska avslappnad ut...... och slutligen ganska naken!


Nu är det bara 8 tackor kvar att klippa...

Just nu har vi 28 får, men två är bagglamm som lyckades rymma samma morgon som slaktbilen kom så de blir inte så mycket äldre här... En kompis ska hjälpa oss att slakta och stycka hemma. En tacka ska avlivas för hon kan inte föda sina lamm själv, det blev flasklamm i fjor. En är bagge avsedd att framkalla fler lamm. Och 10 är tacklamm från sommaren, vi hade tänkt att sälja några men de lär stanna kvar allihop som det ser ut just nu.

Ullen ska bli garn, men eftersom de blir klippta så sent har den hunnit bli rätt smutsig så jag har sorterat bort en hel del. Kvar är mellan 1 och 1,5 kg på varje djur. Det blir ändå en del av det.

lördag 10 januari 2009

Lammull!

Idag har vi klippt de bruna lammen, Mannen sköter klippandet och jag tar hand om ullen och lockar in nästa lamm i klippbåset. De skulle nog varit klippta för ett tag sedan, men eftersom vi varit så upptagna med teater har det dragit ut på tiden. Före klippningen var det ganska mycket ull på dem.
Det är rätt fascinerande att de blir som paralyserade när de hamnar på ändan. De bara sitter där! Fast en del är lite spralliga, de är så klart rädda eftersom det är första gången.


Ibland är det lite svårt att se att det är ett lamm mitt bland all ullen! Ett lamm som faktiskt mår bra även om det kanske inte ser så ut på bilden. Hon har bara funnit sig i att bli klippt och inte fattat att ingen ens håller i henne!
Och efter klippningen är det inte mycket kvar!

Nu ska de få vara inne några dagar och få extra mycket foder, även om vintern är mild här så fryser de nog lite just nu.
Och ullen ska skickas till spinning! Men först ska de vita lammen också klippas (i morgon). Tre färger blir det: brunt, vitt och brunt med grått i. Ska bli intressant att se hur det sista blir som garn.

torsdag 8 januari 2009

Jullovsstickning

Det har inte blivit så mycket stickat på jullovet som jag hade tänkt - som vanligt. Men jag har i alla fall kommit en bit på boleron som ska bli en kofta. Är på den sista pentagonen enligt mönstret, men jag tror jag får göra några till eftersom det blir mycket mindre än mönstret, ett varv under om det fungerar. Pentagonerna blir ju inte platta så det kan dra fel, får fundera och kolla när jag stickat ärmar. Det tänkte jag börja på ikväll på stickcafé. Det är ett tag sedan stickcafé pga. helgdagarna så det ser jag fram emot!

Mönstret är ju ett kapitel för sig själv... De måste ha gjort som i butikerna och satt knappnålar i ryggen för annars finns det ingen möjlighet att det kan sitta som på bilden, det blir klart större.

torsdag 1 januari 2009

Gott Nytt År med mosiakmönster

Så var det nytt år igen och jag vill tacka alla läsare och alla som kommenterat under detta mitt första bloggår. Jag antar att ni är lika intresserade av mönster som jag, så därför har jag gjort mönster till vantar med mosaikstickning. Det blev två vantar som är lite olika, både i mönster och i form.


Vante #1, som är rak i modellen, enkel och snabbstickad, lägger jag mönster till här för alla läsare.


Vante #2, som är mer formad, vill jag ge till alla som kommenterat mina inlägg under december: Monica Hansen, Mia Stickar, Heidi, Fale Artut, Anna, Åsa, Maud, Tant Kofta, Camilla, Snigelmamman och PetraO. Tack för era kommentarer! De är så väldigt uppskattade! Maila mig (annika.odelstav@gmail.com) så kommer mönstret som pdf.

Bilderna gör inte riktigt rättvisa åt vantarna, tyvärr, de är faktiskt finare i verkligheten.


Fale Artut och Monica Hansen som regelbundet och ofta kommenterat ända sedan bloggstarten vill jag dessutom tacka med varsin stickpåse, egenhändigt inköpt i Shanghai. Det är så himla roligt att veta att ni följer min blogg och jag kollar ofta efter kommentarer från er! Tala om adress i mailet så kommer stickpåse på posten.Jag vet att det är brukligt att utlysa tävling och ha dragning, men det är så väldigt värdefullt för mig med er som brukar läsa och kommentera att jag faktiskt tar mig friheten att bära mig så här lite bakvänt åt.
Gott Nytt År!

Mönster till vante #1 (vänstra bilden ovan)
Garn: Rauma 3tr strikkegarn (kan köpas på Helylle), 210 m/100 g. Mohair
Garnåtgång: 80 g av bottenfärgen, färgnr 116, 15 g av mönsterfärgen, färgnr 4361, restgarn av mohair, några meter
Stickor: Strumpstickor, 3 och 2,5
Stickfasthet: 20 m och 25 v på 10 cm i slätstickning med stickor 3
Storlek: Vuxen, herr och dam, filtas i maskin till önskad storlek

Lägg upp 48 m med bottenfärg, sticka 2 varv rm. Sticka 22 varv slätstickning efter mönsterdiagrammet. Varje rad i diagrammet stickas 2 varv.

Så här gör du slätstickad mosaikstickning på strumpstickor:
Första diagramraden med mönsterfärg: Sticka markerade rutor, lyft tomma rutor med garnet bakom arbetet. Sticka 2 likadana varv.
Andra diagramraden med bottenfärg: Sticka tomma rutor, lyft markerade rutor med garnet bakom arbetet. Sticka 2 likadana varv.
Fortsätt skifta färg och sticka 2 varv för varje diagramrad.

Sticka 4 varv med bottenfärgen.

Börja öka för tumkilen. Sticka 10 m på 1:a stickan, öka 1 m, 1 rm (= mittmaska för tumkilen), öka 1 m. Sticka varvet ut. Sticka 2 varv utan ökning. På nästa varv ökas på båda sidor om de 3 tumkilsmaskorna. Fortsätt öka vart 3:e varv tills tumkilen har 17 m. På nästa varv sätts tummens maskor på nål eller tråd, lägg upp 4 nya m. Sticka 2 varv. På nästa varv stickas 10 m, minska 2 m genom att sticka 2 tills 2 ggr, sticka varvet ut. Sticka 2 varv. På nästa varv stickas 10 m och sedan minska ytterligare 1 m, sticka varvet ut. Nu är det 48 m igen.

När vanten mäter 9 cm från tumhålet görs hoptagning upptill. Minska 2m mitt på och i slutet av varje sticka. Sticka 4 varv och minska igen på det följande varvet. Fortsätt minska med 1 varv mindre mellan varje minskningsvarv tills det är 2 m på varje sticka kvar. Ta av garnet och dra genom alla maskorna.

Tummen stickas med stickor 2,5. Plocka upp 7 m utöver de 17 som är på nål eller tråd. Sticka 1 varv och minska sedan 1 m vid tumens sidor = 22 m. Sticka till hela tummens längd (ca 6 cm) och ta sedan ihop genom att sticka 2 tills, 1 rm tills det är 6 m kvar.

Virka kant med mohairgarn. Virka löst med virknål nr 5, 1 fm, 2 lm runt kanten.

Filta i maskin på 40 grader i 15 till 45 minuter beroende på hur mycket du vill vanten ska krympa. Jag har inte haft mer än vantarna i maskinen, men för större filteffekt kan man lägga med en handduk. Rugga upp mohairkanten med grov borste.
Den andra vanten stickas likadant. Med tummens utformning och rund hoptagning behöver man inte sticka olika för vänster och höger vante.