söndag 8 februari 2009

Bland biffkor och anorektiker

Igår var jag på mitt livs första lantbruksmässa: MILA-mässan i Malmö. Har aldrig sett så stora kor i hela mitt liv! Fast de största var så klart per definition tjurar.

Vad sägs om rasen Charolais på dryga 1,5 ton?






Eller kanske en Angus att gosa med...




Highland cattle finns hemma också, den hagen går jag inte in i frivilligt.


Och sen var det anorektikerna, dvs. mjölkkorna. De ska alltså fullt normalt vara så här magra. Just den här damen är ganska gammal (drygt 10 år) och har fått pris för att ha gett över 100 000 kg mjölk i sin livstid.

Jag hann sticka en del under bilfärden. Tog med den lilla koftan från French girl knits som jag trodde skulle vara snabbstickad. Undrar hur jag tänkte, det är ju tunt 1-trådigt garn och vansinnigt långa varv... Detta är bara bakstycket, 120 cm eftersom det ska vara lite vidd!



När jag kom hem dök jag på min vintagestickning, fastnade i det till klockan två på natten. Här är mönstret på provlappen och mer finns att läsa på Vintagestickning. Mönstret lägger jag dock ut här också ifall någon blir sugen. (Jag har gjort om slutet på varven för att få samma maskantal på alla varven, så den vänstra kanten på provlappen ser annorlunda ut efter min justering, den slutar med samma mönsterdel som högerkanten börjar med.)


Mönstret är delbart med 8 + 3 m + eventuella kantmaskor.
Det inom ( ) upprepas så många gånger som behövs med tanke på antalet maskor:

V1: 1 rm, lyft 1 m, 1 rm, dra den lyfta m över (omslag, 1 rm, omslag, lyft 1 m, 2 rm tills, dra den lyfta m över) omslag, 1 rm, omslag, lyft 1 m, 1 rm, dra den lyfta m över ,1 rm.

V2: aviga m hela v.

V3: 1 rm, 2 rm tills (omslag, 5 rm, omslag, lyft 1 m, 2 rm tills, dra den lyfta m över) omslag, 5 rm, omslag, lyft 1 m, 1 rm, dra den lyfta m över, 1 rm.

V4: avigt

V5: stickas lika som V3.

V6: avigt

V7: (3 rm, omslag, lyft 1 m, 1 rm, dra den lyfta m över, 1 rm, 2 rm tills, omslag) 3 rm.

V8: avigt

Det är ganska många som frågat mig hur man stickar näverstickning, så i mitt nästa inlägg tänkte jag göra en beskrivning på denna väldigt roliga teknik som inte är fullt så svår som den ser ut.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, så glad jag blir. Vill lära mig göra näverstickning, är så kär i dina fina muddar!

Mia stickar sa...

Jag mötte en gång grannens Chaoralais-tjur på rymmen ute på en åker, då blev jag rädd ska jag erkänna. Men han tittade bara på mig när jag traskade hemmåt med lite raskare steg.

Susanne sa...

Varför ska korna vara så magra? Märkligt! Vad roligt med näverstickning, det ser jag fram emot :)

Annika Odelstav sa...

Jag tror jag hade dött av hjärtslag om jag mött en sån tjur! Fast det är väl kanske som med hundar: ju större - ju lugnare.

Tant Kofta - Lotta Blom sa...

Stickmönstret ger verkligen vintagevibbar, jättefint.
Hej fr. Koftan

Janette Millbom sa...

förresten, är man skadad om man tar ditt mönster och översätter tillbaka det till engelska för att det ska gå snabbare att sticka? :-D

tack igen, ska testa det snart.

Annika Odelstav sa...

Janette: Det var kul! Jag använder hellre det engelska för förkortningarna känns lättare!

Skulle vilja göra det i puderrosa sen du födde den färgidén :-)

Monica Hansen sa...

Jag förstår inte heller varför de är så magra? suger mjölkningen livet ur dem rent bokstavligt?

Janette Millbom sa...

Tack annika, men det är inte jag på bilden. det är designern Ysolda :-) jag har inte stickat mössan än :-) hon gör jättefina saker tycker jag. du kan se allt på ravelry tror jag

Anonym sa...

Jag/vi Var också på Mila. Men vi sålde sylt/saft m.m. Vi stod vid semanariet...Så vi hann ej gå runt och titta.
Vilka fantastiska stickade modeller du gör!!!! Det är dottern som har hittat dig, hon sitter nere i Berlin och får aspinens besvär. Hon fick inte med sig så mycket garn som hon ville. Tack för alla fina mönster!! Birgit

Anonym sa...

Såå fantastisk låglandskossa..gett så mycket mjölk och fina kalvar..frisk och ändå reslig för sin ålder! Jag blir såå glad!
FD.Mjölkbonde 18 år./Ella.