Jag har förstått att näverstickning är något som flera skulle vilja prova, och det förstår jag för det ser ju rätt speciellt ut, och lite avancerat. Men låt inte det avskräcka dig, för när man väl gjort lite och ser hur det hänger ihop så är det bara räta och aviga maskor när allt kommer omkring! Det är en kul teknik, och lite beroendeframkallande: man måste bara sticka en ruta till!

Jag har försökt fotografera till beskrivningen av tekniken, men eftersom jag än så länge bara har min mobiltelefon så blir närbilder lite otydliga. En kamera är beställd och förhoppningsvis på väg och då byter jag nog ut bilderna, något ska jag ju testa kameran med! Hoppas de här bilderna funkar så länge.
Så här stickar man näverstickning:Använd rundsticka och lyft 1:a maskan på varje varv (utom det första på varje ny ruta) så blir det lättare att plocka upp maskor senare.
1:a rutraden
Lägg upp 8 m och sticka en ruta med 16 varv slätstickning. Börja med ett avigt varv. Sticka 15 varv (sluta med ett avigt varv).
Lägg upp 8 nya m efter sista varvet. Låt den första rutan sitta kvar på stickan och sticka en ny ruta på de nya maskorna, sticka 16 varv.

Fortsätt lägga upp nya maskor för varje ny ruta och sticka 16 varv på varje ruta .

När du gör din sista ruta på 1:a rutraden stickar du 1 varv mindre = 15 varv. Eftersom du nu ska vända och sticka tillbaka behöver du sluta på rutans vänstra sida. (Jag har bara gjort 3 rutor på raden här)
Byt färg, men ta inte av garnet för du kommer tillbaka till samma ställe och kan fortsätt sticka 3:e rutraden med det.
2:a rutraden
Med den nya färgen börjar du på 2:a rutraden genom att plocka upp 8 m längs sidan på den ruta du stickade sist. Det är nu du har nytta av att du lyft den 1:a maskan på varje varv, för nu har du 8 kantmaskor och det är lätt att se var du ska plocka upp de nya maskorna.

Sticka 1 avigt varv med det nya garnet över de 8 upplockade maskorna (sticka inte in på förra rutan). På nästa varv stickar du ihop den sista m med den sista på rutan intill (ruta 2 i mitt fall) Sticka ihop i den bakre maskbågen så blir det snyggast.

Fortsätt sticka ihop de båda rutorna på vartannat varv tills det inte finns fler maskor (på ruta 2 i mitt fall).
Plocka sedan upp 8 nya maskor längs sidan på nästa ruta. Sticka en ny ruta på dessa och sticka ihop den med rutan före (ruta 1 i mitt fall).


När du kommer till slutet av 1:a rutraden stickar du ihop med den allra första rutan, och då blir stickningen sammanhängande rund.

På vänsterbilden ovan kan du förhoppningsvis se hur man låter stickans slang sticka ut på sidorna. Även om jag bara gjorde 3 rutor i varje rad var det inte svårt eller trångt att sticka!
3:e rutraden
Efter rutan som binder ihop varvet börjar du på 3:e rutraden med den första färgen (garnet hänger där du är nu) och fortsätter plocka upp och sticka rutor som lutar åt andra hållet.
Den här provlappen gjorde jag när jag lärde mig tekniken i mitten av 80-talet, och det är första gången jag har nytta av den!
Vill du ha en rak nederkant börjar du varje ruta på 1:a rutraden med 2 m och ökar 1 m i ena sidan vartannat varv tills du har så många maskor som du vill ha. För man kan självklart göra rutorna så stora eller små som man vill, man stickar bara dubbelt så många varv som man har maskor så stämmer det.
Lämna gärna en kommentar om något är otydligt !