fredag 28 juli 2017

Frukt- och grönsakspåsar

Efter tips från Fröken Slöjd har jag sytt frukt- och grönsakspåse i spetstyg så jag slipper ta butikens plastpåsar.

Jag gjorde den som en bento bag, fast den blev lite för stor så jag ska göra dem mindre. Den här är 36 cm på kortsidan och väger 33 gram. Mindre påse väger mindre så jag slipper betala onödigt mycket för det jag måste lägga i påsen innan jag väger.

Jag behöver några stycken själv och så tänker jag ge bort också.



Jag tycker egentligen inte det behövs påse till just bananer, men det råkade vara den enda frukt jag hade hemma idag.


söndag 23 juli 2017

En andra Bionic Gear Bag

Jag bara älskar den här väskan! Allt är samlat, men inte bara det utan snyggt och prydligt så man genast hittar saker.

Jag saknade dock ett par detaljer på den första, så jag gjorde en ny. På den har jag lagt till en tygbit att fästa nålar i och en hank till saxen så denkan stå upp.

Den här är sydd i ett bomullstyg som är handfärgat, reservagefärgad indigo, på ett museum/butik/verkstad i Shanghai, och fodrad med siden.

Jag hade inte tvunget behövt sy ett nytt fodral till stickspetsarna, men när det blir så här fint vill jag minsann ha matchande fodral!

Jag sydde en Bionic Dumpling Dish också. Den är praktiskt eftersom den blir en liten skål när den är öppen. Men gudars så krånglig och pillig att sy! Jag skippade att göra den vändsydd, det var bara för mycket. Funkar fint ändå.

Eftersom jag gav bort den förra till en kompis som blev förtjust i den tänker jag göra en till. Till sömnadsprylar. Som jag har det nu är det stor risk att pressarfötter försvinner.




torsdag 20 juli 2017

Chocolate Delight

Äntligen har jag stickat något av det bruna garnet från våra egna får och lamm!

Jag tycker färgen är så fin, och jag ansträngde mig verkligen att få till den här djupa chokladbruna färgen genom att välja ull från så mörka lamm som möjligt. Hade jag haft enbart fårull hade färgen blivit mycket dassigare eftersom de vuxna djurens ull blir solblekt.

Extra kul att ha en tröja i det här garnet eftersom Kurt, baggen som är far till lammen och som garnet är döpt efter, faktiskt dog häromdagen.

Tröjan har jag stickat utan mönster och bara efter hur jag ville ha den. Ärmhålet kom lite långt ner, annars blev den bra i modellen, sitter fint på.

Jag har kombinerat med rester av ett Visjö-garn på ärmarna för att det skulle hända lite. Gillar att det ändå inte är så stor kontrast. Fast det framträder lite mer i verkligheten.

tisdag 18 juli 2017

Äggkläckning!

Den här lilla sötnosen kläcktes redan dag 17!  De andra 19 äggen förväntas kläckas dag 21, på torsdag, enligt standard för hönsägg.

Varför den här kläcktes så tidigt vet jag faktiskt inte riktigt. Kanske beror det på att ägget är från en höna som är halvt dvärghöna. Hörde att de tar kortare tid att kläckas.

Kycklingar lever på gulan i 2 dagar, och behöver varken vatten eller mat under den tiden. Och då får den vara kvar i kläckmaskinen eftersom där finns värme och fläkt, så den torkar och inte fryser ihjäl.

Nu har jag flyttat ut den här till en låda under en värmelampa. Det är för många dagar kvar tills resten av äggen förhoppningsvis kläcks på torsdag så hen får lite kompisar. Annars får jag väl köpa några.


måndag 17 juli 2017

Bionic Gear Bag

Vilken grej den här väskan är! Allt, precis allt får plats i den: stickor, markörer, sax... jag orkar inte räkna upp alla prylar jag stoppat ner!

Idén att sy den här fick jag från bloggen Tyg och garn, tackar för det, jag är överlycklig att alla stickprylar är samlade och organiserade!

Jag gjorde dock inte den lilla mini-väskan, men däremot ett fodral till stick-spetsarna. Och det går utan problem ner i väskan. Superbt!

Dessvärre har jag gjort samma miss som Tyg och garn - trots att hon nämnde det i sin text - nämligen att glömma att kolla så alla blixtlås går åt samma håll. Oooops...

Och eftersom jag använde blixtlås på metervara blev det lite annorlunda. En del är svårt att se riktigt hur det blir och hänger ihop innan man gjort det.

Jag ska rätta till mina missar för jag ska göra en till till symaskins-saker. Jag har vissa problem att hålla reda på var jag har alla pressarfötter och annat som inte får plats i maskinens lilla fack.

Den var väldigt rolig, om än lite pillig, att göra!

Den här lilla väskan har faktiskt en egen website! Och mönstret finns att köpa på Craftsy.








söndag 16 juli 2017

Ipad-fodral med sashiko

Jag har testat att sy sashiko som det ursprungligen användes: för att kvilta.

Det går inte att ta lika många stygn eftersom det är mycket tjockare, men jag tycker det är en rofylld sysselsättning!

Jag sydde ihop det till ett Ipad-fodral, men det gjorde jag erbarmligt dåligt så jag visar förbaske mig inte hörnen vid dragkedjan... 

Ska göra ett till min stora Ipad också (denna var till handväskmodellen) och då ska jag sy lite ordentligare.



Den första har jag gjort med bara ett tygstycke, men nästa ville jag prova att sy ihop olika lappar. Man har ju en lapplåda så det är verkligen bara restbitar. Om jag förstått det rätt kallas detta för boro.

Jag har limmat tygbitarna på en bit av ett gammalt lakan. Några av tygbitarna var lite väl tjocka så det ska jag tänka på till nästa gång. Men framför allt ska jag använda ett lim som inte är omöjligt att sy igenom. 


Halvvägs sytt med sashiko, eller helt enkelt förstygn.
Halvvägs fastsydda restbitar av tyg från lapplådan.



torsdag 13 juli 2017

Plarn basket

Jag har ju slutat köpa plastpåsar när jag handlar, men det fanns en hel del liggandes här hemma så jag beslutade mig för att göra nåt vettigt av dem.

Det blev en korg i plarn som kan vara bra till när man transporterar växter eller rotfrukter t.ex. Eftersom det är plast är det bara att skölja av den för att få den ren igen. Praktiskt.



Men det var minsann hårt jobb att virka den! Största virknålen jag hade och "garnet" lät sig hyfsat motvilligt dras igenom. Det blir bara en kan jag säga...




Plarn är en förkortning av plastic yarn. Finns bra beskrivningar hur man gör på nätet (så klart). Jag har lånat bild från http://www.plasticbagcrafts.com/make-plarn/ där det också finns fler beskrivningar på saker man kan göra av plarn. 





lördag 8 juli 2017

Grytlappar en masse

I vintras sydde jag grytlappar av rester från gamla lapptäckesprojekt. De blev liggandes eftersom jag tycker det är lite jobbigt att bandkanta.

Nu har jag ju köpt en overlock symaskin, och gått på en jättebra kurs med Kristina på Symaskinshuset i Kristianstad, så jag sydde helt sonika overlock runt kanterna. Och så var de klara för användning!

Jag gör mina grytlappar lite större, och vadderar med gamla filtar. Det blir mycket bättre än köpegrejer.


På de här tränade jag att göra qviltning på frihand, inte helt enkelt så det är inte mina första försöjk jag har fotograferat. Syns bäst på baksidan.



Ibland köper jag lite mycket prylar. Därför höll jag nästan på att inte köpa den här fiffiga saken, eftersom jag har sådana till stickmaskinen. Men den här är anpassad till att fästa overlock, längre och tunnare, och helt suveränt bra. Utan den hade jag behövt trä på nål för att fästa. Mycket tids- och arbetsbesparande och sånt gillar jag.




fredag 7 juli 2017

Inte bara nålbrev utan en hel nålbok

Jag tröttnade på att ha nålar i olika förpackningar och på olika tygbitar i en enda röra. Hittade aldrig den nål jag ville ha. Och nu när jag har börjat brodera igen finns det all anledning att ha nålarna praktiskt ordnade och samlade.

Man brukar ju ha nålar i nålbrev, men jag hittade en som sytt en nålbok istället och nappade på det. Plats till alla på ett och samma ställe!

Jag gillade särskilt idén att ha olika material till 'sidorna'  så det passar olika nålar.

Och så var jag ju tvungen att brodera det med sashiko, eftersom jag håller på med det nu.

















torsdag 6 juli 2017

#gebortentygpåse

Vi använder helt klart för mycket plastpåsar som hamnar i haven och förstör miljön. Kanske bara en detalj i det stora hela, men nog borde det göra skillnad om folk i allmänhet börjar använda shoppingkassar i tyg och använder dem länge istället för ny plastpåse varje gång.

Jag vill dra mitt strå till stacken och syr kassar som jag ger bort till vänner och bekanta. Jag förser familjen först. Min sambo, sönerna och en systerdotter har redan fått, och svågerns är klar för leverans. Sen tänker jag göra till andra i bekantskapskretsen.

Den här ska min syster få. Hon gillar jeanskjol så det känns lite passande.

Jag lägger upp bilder på kassar jag sytt för att ge bort på instagram och hashtaggar med #gebortentygpåse och #ecobagtoafriend och hoppas att fler ska göra detsamma. Fale Artut och QueenMudd är på g!


#gebortentygpåse #ecobagtoafriend

tisdag 4 juli 2017

Mera tygpåsar åt folket!

Så säger Fale Artut och jag håller med!

På hennes blogg finns ett läs- och tänkvärt inlägg om plastkassar versus tygpåsar. Bloggen Textil och sånt har också skrivit ett inlägg i debatten.  Båda är från 2016, men problemet är minsann fortfarande högaktuellt.

Sök t.ex. på #plasticpollution på Instagram så får de se en hel del av vad plasten ställer till med i våra hav!

För de av oss som är något sykunniga (och det borde väl gälla i princip alla som läser den här bloggen, tänker jag) så är det oftast inget problem att sy shoppingkassar i tyg. För det mesta finns väl också återbruksmaterial att tillgå.

Om vi som kan syr av det som finns och ger bort miljövänliga kassar och gör det publikt på nätet så skulle det kunna starta en trend, tror jag. Det hade varit fantastiskt!

Jag bestämde mig när jag skrev detta för att börja hashtagga kassar jag ger bort och hoppas att fler följer! Lämplig hashtag kan väl vara #gebortentygpåse på svenska.

Jag kommer inte på nåt bra på engelska eftersom giveawayecobag och ecobaggiveaway signalerar reklam och att folk kan få något gratis eller vinna något. Ecobagtoafriend kanske? Ecobag bör väl vara med, men kom gärna med förslag!

Och så klart #upcycling #återbruk #plasticpollution.

Nån mer som är intresserad?

Jag börjar med en kasse till min systerdotter och en till min svåger.

#gebortentygpåse 
#gebortentygpåse


måndag 3 juli 2017

Fingerfärdighet kommer av sig själv

Fingerfärdighet kommer av sig själv påstår jag. Vad jag menar är att man inte behöver tänka träna-provlappar-träna igen-fler provlappar för att man ska utvecklas. Nej, jag tycker man ska göra det man är nyfiken på, glädjas åt att det blir något och låta tiden verka för en.

Jag berättar ibland för folk om när jag sydde Delsbo-söm. Den första sydde jag när jag gick på väv- och sömnadsterminerna på Bergmanska skolan i Vinslöv. Då hade jag aldrig broderat förut.

Två år senare skulle jag sy landskapssömmar igen, på textillärarlinjen i Umeå. Jag tänkte att då gör jag några som jag inte sydde förra gången. Det tog faktiskt ett par år innan jag själv förstod att jag hade sytt Delsbo-söm på båda kurserna. Titta på bilderna så förstår du, och jag behöver väl knappast tala om vilken jag sydde först.

När det gick upp för mig att båda provlapparna faktiskt var Delsbo-söm insåg jag också att något radikalt hade hänt med min fingerfärdighet - utan att jag varit medveten om det. Tiden hade ordnat det. Jag hade bara gjort lite olika saker, uppgifter som ingick i utbildningen.

Jag bara antar att samma utveckling kommer att hända med mina sashiko-broderier.

söndag 2 juli 2017

Glasunderlägg med sashiko


På nätet finns det massor av bilder på glasunderlägg med sashiko. Fullt förståeligt för det är ett utmärkt sätt att prova på olika mönster och ändå få ett användbart resultat.

De här är till äldsta sonen som alltid använder underlägg. Jättebra som present!

Eftersom jag nyligen köpt en overlockmaskin har jag använt den och bara sytt platt rullkant runt om. Supersnabbt och blev rätt snyggt.

Sytt på denim med grå lintråd och grå sytråd till kanten.

Jag tänker ofta att det här kan jag göra till julklappsspelet, men hittills har det aldrig blivit av. Nu tänker jag så igen och kanske, kanske...

lördag 1 juli 2017

Enkel shoppingkasse med annorlunda botten

Jag hoppas att Sverige snart följer t.ex. Frankrikes exempel och förbjuder engångsplastkassar. Haven är alldeles för fulla av plastskräp.

Jag drar mitt strå till stacken genom att sy shoppingkassar av gamla plagg, gardiner och annat överblivet tyg. Återbruk på samma gång med andra ord.

Den här gången har jag använt en beskrivning från  Tyg och garn med en lite annorlunda botten. Fruktansvärt enkel att sy! Och bra beskrivning i bloggen.

Jag har inte använt kassen än - och ska inte göra heller för den är en present, själv har jag just nu tillräckligt med kassar - men bottnen ser ut att funka, dvs. det blir en bottenyta som gör det praktiskt att packa i den. Mycket viktigt.

Man kan så klart sy shoppingkassar av tyg rakt upp och ner, utan någon utsmyckning, men jag klarar inte riktigt det. Vill gärna att de ska vara lite vackra samtidigt. Jag älskar vackra bruksföremål men har just inget till övers för prydnadssaker.

På den här fick det bli lite sashiko, eftersom jag är inne på det just nu. Jag gjorde mönstret lite större (dubbelt faktiskt) och sydde med dubbelt virkgarn så det inte skulle ta för lång tid.

Trots det tog det lite för lång tid tyckte jag, så jag slutade sy kryss över alla och så fick det bli både kryss och ränder.

Man skulle kunna tro att jag planerat mönstret noga, men det är faktiskt bara flyt. Det bara råkade bli centrerat! Jag tyckte det blev ganska spännande med det inte helt isydda mönstret så jag kunde inte låta bli att börja på en till.