Mina höns är av olika ras och därför är äggen också olika. En del är nästan vita, en del ljusbruna.
Och nu har det blivit mörkbruna också! Det borde vara Maranhönsens, de kan nämligen ha riktigt chokladbruna ägg.
Storleken har lite varierande orsaker. Det minsta, mörkbruna ägget är ju pyttelitet och saknade gula när jag knäckte det. Så blir det ofta när unghöns börjar värpa.
Det nästminsta kommer från höns med dvärghöna till mamma. De är små men suveränt goda för de har mer gula i förhållande till mängden vita.
De stora äggen är från Skånska blommehöns och Sussexhöns, fast jag har ingen aning om vilket som är från vem.
Ägg håller mycket längre än jag trodde innan jag skaffade höns, runt två månader minsann!
I år har jag, tack och lov, ägg hela vintern eftersom jag skaffade kycklingar i våras! Fast de värper aningen dåligt: 5-9 ägg om dagen på 17 hönor. Det lär bli fler med vårens ankomst. Förra flocken (som nu är hönssoppa i frysen) producerade nästan ett ägg om dagen per höna!
5 kommentarer:
Hade några dvärghöns för några år sedan men de lade inga mörkbruna ägg. De är ju jättefina att se på.
Va kul en massa olika storlekar ser häftigt ut. Men kanske lite krångligt när du ska baka. Ha en härlig morgondag kram Beijan
Som tur är bakar jag nästan aldrig :-) Det mörkbruna är nog från en Maranhöna.
Ägg har en så perfekt form. Vad kul att se olika varianter, jag har aldrig sett ägg från dvärghöna förut.
Skicka en kommentar