Oooops... kallade honom visst Rune först, men det här är så klart Kurt så jag fick ändra... namn är inte min starka sida...
Ibland måste baggen jaga tackorna, men de här var mer än villiga och jagade istället honom. Fast de brukar bli betäckta förr eller senare i vilket fall som helst. Och leverera lamm till våren!
Alla är klippta före betäckningen för då luktar de mer och alla blir lite hetare på gröten.
Ullen har jag sorterat och packat för att skicka till spinneri, fast det lär inte hinna komma tillbaka som garn före nyår för vi blev lite sena med klippningen.
Om man själv vill ta hand om ull är det en hel del arbete med det. Jag har ännu inte tagit hand om stora mängder ull själv, men jag har tagit reda på hur man gör.
Köpte bland annat en bok om spinning som även tar upp hela processen med tvättning: The Alden Amos Big Book of Handspinning. Utifrån den och från andra livserfarenheter som föreläsning av en expert på området (har tyvärr glömt hennes namn) skulle jag vilja säga så här:
Jag hade valt att tvätta ullen före kardning och spinning. Man kan göra det efter, men det är trevligare att arbeta med ren ull. Dessutom säger t.ex. Rikke (som är skicklig spinnerska) att det inte går lättare att spinna med ullfettet kvar.
Ullen måste tvättas mycket försiktigt för att inte filta sig. Det betyder stort vattenbad, själv har jag sparat ett par gamla badkar. Absolut ingen mekanisk bearbetning. Flytta bara ullen försiktig fram och tillbaka i karet lite grann.
Ull tål hög temperatur - under förutsättning att man inte bearbetar den - men det är inte nödvändigt. Boken rekommenderar 40 - 50 grader, eftersom det är den temperatur där ullfett smälter.
Tvättmedel är det jag är mest osäker på. Boken säger alkali, bäst är washing soda också känt som sodium carbonate (obs! inte bicarbonate). Enligt boken behövs alkali - men i små mängder eftersom för stor mängd förstör ullfibern. Fast mängde behöver också anpassas till om man har hårt eller mjukt vatten. Jag har sett tvålar avsedda för ull- och sidentvätt, baserade på olivolja, och det är det jag hade valt. Det man absolut inte ska använda är vanligt tvättmedel.
Enligt boken behövs tre kar, ullen flyttas till renare och renare vatten. Håll temperaturen genom att fylla på med lite varmvatten. Slunga ullen i nät (centrifugering!) mellan flyttningarna för att få bort så mycket tvättmedel som möjligt.
Summa summarum hade jag gjort så här: Tvätta små mängder i taget i badkar med mycket ljummet vatten och liten mängd olivtvål. För ullen fram och tillbaka ett par gånger. Ta upp ullen och slunga den i nät innan den läggs i nästa kar, tre vattenbad totalt. Låt ullen ligga i bad 2 och 3 medan man jobbar med bad 1. Slunga den innan den bredes ut för torkning.
Det här tar sin lilla tid... Nästa sommar/tidig höst ska jag minsann prova...
3 kommentarer:
Vilken rik kunskap som ligger bakom ett nysta garn! Lycka att sticka med garn från egna får, antar jag!
Det är verkligen jätteintressant att läsa om allt arbete som krävs för att ull skall bli garn! Som storstadsbo som köper garn i garnaffären är det extra intressant att läsa om allt arbete som måste göras innan det ens går att börja spinna ullen till garn. Att det krävs så mycket arbete, innan jag ens börjat sticka...:)
Trevlig 1:a advent!
Skicka en kommentar