söndag 6 november 2011

Sticka efter svenska mönster - en besvikelse

Häromdagen köpte jag Sticka efter svenska mönster  av Karin Kahnlund utan att ha tittat i den först, och det var dumt. För mig blev boken en klar besvikelse. Inte för att modellerna och de svenska mönster de bygger på inte var fina - de är tvärtom vackra och välkomponerade - utan för det tunna innehållet.Boken rymmer 14 modeller som är nykomponerade efter gamla mönster. Dessa återkommer två gånger, först på svenska och sedan på engelska. Även mönsterdiagrammen finns med två gånger. Om man nu inte gör en svensk och en engelsk utgåva känns det i alla fall väldigt onödigt att ha med diagrammen två gånger.

Av bokens 104 sidor är 66 med svensk text, bilder och diagram, 27 med engelsk text och bilder (inkl. tekniksidor) och 9 en upprepning av diagrammen. Känns inte bra att betala för samma mönster två gånger!

Bokens titel känns lite missvisande, jag tycker den anspelar på att här finns en svensk mönsterskatt att ta del av. Så är det inte. Författaren har stickat efter ett fåtal mönster i sina nya modeller, inget mer.

Det här innehållet hade passat bättre som mönsterhäfte. Då hade jag inte känt mig lurad.


PS. Det finns en bok som håller vad den lovar och som verkligen är en mönsterskatt: Sticka efter gamla nordiska mönster av Vibeke Lind. Den är inte helt enkel att hitta längre men kan finnas på antikvariat. Den har varit en inspirationskälla för mig i många år. Köp hellre den!

9 kommentarer:

Otaliga projekt sa...

Tack för tipset. Vad trist det är när man har förväntat sig något och det inte motsvarar förväntningarna över huvudtaget.
Den andra boken känns värt att lägga lite jobb på att söka efter.

garnlek sa...

Tack för omdömet! Jag var just på vippen att beställa, men googlade boken först och hamnade här.

ylva sa...

Hej!Ja har haft boken i min hand och bläddrat i den , men jag var nog inte så uppmärksam angående att man får mönster 2 ggr . Lite trist men jag är nog fortfarande intresserad av att äga denna bok , gillade bilderna och färgerna ;)

garnlek sa...

Hej igen, Jag beställde den i alla fall. Ad libris har ju ett bra pris på den jämfört med andra.

Skarvtjärns Greta sa...

Tack för att du berättade

Caprifool sa...

Fördelen med bibliotek. Jag lånar numera alltid hem nya böcker först innan jag bestämmer om jag vill köpa dom eller ej.

Anonym sa...

Jag är jättenöjd med boken! Modellerna är vackra och välkomponerade. Det är väl det som är viktigt? Är den på två språk så är det väl inte konstigt att samma mönster finns på två ställen? Jag tycker att det är bra grundmodeller. Lite orättvist mot boken, tycker jag, att hellre föreslå sin favvobok. Det är ju nästan ett omöjligt krav att en nytryckt bok ska slå den gamla "bibeln"? Vilken bok gör det? Karin är en av de skickligaste och mest kompetenta inom stickvärlden och hennes mönster och val av material bygger på en gedigen erfarenhet som hon delar med sig av i boken. Köp den! Hälsn Åsa

StinaKajsa sa...

Förväntningar kan ställa till det. Jag såg boken på Vävmässan och tycker den är i särklass!

Cecilia sa...

Googlade för jag funderade på att köpa boken och hittade din blogg! Jag trodde nog mer att det skulle vara mönsterskattkistan och kommer inte att köpa den!
Däremot kanske jag tittar in till dig igen!