lördag 18 juni 2011

Beskrivning på grunderna i flerfärgsstickning

Att sticka med flera färger samtidigt är en gammal konst att göra stickningen vacker, och det är vansinningt roligt! 

Flerfärgsstickning är en tradition med starkt fäste i Sverige och Norge, liksom på den skotska ön Fair Isle. Internationellt är fair isle-stickning och norsk stickning mest känt. Begrepp som  fair isle-stickning, norskstickning, stranded knitting och andra uttryck blandas ofta ihop i olika sammanhang. Jag tänkte reda ut det i ett senare inlägg, just nu får det räcka att konstatera att alltihop handlar om flerfärgsstickning.

Jag tänkte istället visa hur man håller garnerna och ta upp några viktiga grundförutsättningar.

För den som aldrig stickat med mer än en tråd i taget kan det vara lite knepigt att veta hur man håller garnerna för att få flyt i stickningen och jämn spänning på trådarna. Det är inte meningen att man ska släppa det garn man inte stickar med och plocka upp det när det blir den färgens tur; då får man inget flyt i stickningen, det tar tid och det blir svårt att få jämn spänning.

Man kan hålla på mer än ett sätt, beroende på hur man brukar sticka i vanliga fall. I Sverige brukar vi använda det "kontinentala" sättet att hålla, och då är det enklast att hålla båda garnerna i samma hand. Jag har tagit några foto för att illustrera det (det var svårare att fota än jag trodde och jag klarade inte att få med högerhanden samtidigt, men jag hoppas att man ser tillräckligt tydligt):

Båda trådarna löper över pekfingret (som vanligt) men delas sedan mellan pek- och långfinger. 


På undersidan av handen samlar man ihop garnerna och håller dem tillsammans igen.



När en maska ska stickas fångar man den färg man ska ha. Här har jag hållt lite långt upp för att man ska se lite tydligare.



Ungefär så här brukar jag hålla. Hur nära man håller är så klart olika, håll så likt som du brukar så blir det lättast.



Det är också viktigt att alltid hålla garnerna i samma ordning. Det blir alltid lite olika spänning på de båda garnerna och i många mönster kommer det att synas tydligt om man skiftar garnerna. Jag tänker så här för att komma ihåg vilket garn jag har var: bakgrundsfärgen längst bak. Jag kommer då ihåg det eftersom båda orden börjar på b.  Det är dessutom oftast bäst att ha bakgrundsfärgen längst bak när man gör mönster där man behöver sno garnerna (mer om det senare).


En annan viktig sak: sticka runt och inte fram och tillbaka. Flerfärgsstickning lämpar sig inte för aviga maskor! Stickar du runt blir det bara räta maskor och det blir möjligt att få flyt i stickningen, då blir det så klart lättast att få det jämnt och fint.

Nu är det läge att fatta stickorna och prova med att sticka varannan maska med olika färg, fortsätt med 2 maskor i varje färg och sen 3 maskor i varje färg. Fler än 3 (eller möjligen 4) maskor brukar man inte sticka i en och samma färg utan att sno garnet (hur man gör kommer i senare inlägg). Har man för många maskor i samma färg (utan att sno) kommer det nämligen att dra ihop stickningen, det blir inte alls bra.

I nästa inlägg om flerfärgsstickning kommer ett enkelt nybörjarmönster och fler tips och viktigheter kring mönster för flerfärgsstickning.

Hoppas detta blir till nytta och glädje för någon!

12 kommentarer:

Linn sa...

oh! det här kom både till glädje och nytta för mig! väntar spänt på fortsättningarna! kram

Blenda sa...

Toppen, jag behöver verkligen detta! Försökte mig på att sticka ett par vantar i två färger för ett tag sen, men fick ge upp för det blev inte bra... Det enda som funkar hyfsat är mina gamla pippitröjor, men där är det ju inget avancerat mönster. Ser fram emot fortsättningen!

ha en bra helg!
/Blenda

Efwa - Medea sa...

Så kul att få ord på något som jag bara gör utan att tänka. =)

Otaliga projekt sa...

Vad snällt att du delar med dig av din kunskap. Jag blir alltid lika impad över alla er som tar er tid att lära ut till oss andra.
Tack
Sarah

Pernilla sa...

Tack för bra tips. Jag har alltid problem med tvåfärgsstickning. Ser fram emot fortsättningen.

skapa och inreda sa...

Tack för att du delar med dig :) Kommer att spara detta inlägg.

Maria i Falkenberg sa...

Tackar! Jag tycker det är jättesvårt med flerfärgsstickning och brukar sitta och pilla med en tåt i taget i snigelfart.

Malin sa...

En sån bra beskrivning! Jag brukar låta det gå max fem maskor utan att sno garnerna.

Tina sa...

Tack för tipset!

Har stickat med flera färger i många år men gjort det krångligare för mej.... ;o))

Annika Odelstav sa...

Tack för alla kommentarer! Känns jättekul att vara till nytta!

Gunilla sa...

Tack för jättebra instruktioner för flerfärgsstickning. Så mycket lättare det gick med din hjälp. Ser också fram mot fortsättningen.

Anonym sa...

Oj det är krångligt detta med flera färger. Kan du inte be någon filma när du stickar så man kan få rörliga bilder. Tack för tipsen och din kunskap :)