lördag 7 januari 2012

Ny bostad åt hönsen

Idag har jag röjt ut och städat upp och gjort i ordning en ny bostad till hönsen. Rummet i en av längorna har hyst höns förut så där finns pinnar att sitta på och en behändig lucka att släppa ut hönsen genom.

Fram till nu har hönsen haft ett helt hus, alldeles för stort för 9 höns, så nu blir det mycket lättare att städa ut gödsel och så.

En städning, in med ny halm, skruva upp foderbehållare och sätta in redena var faktiskt allt som behövdes göras. Och en ny lucka, men den fixade Mannen. Finns dessutom belysning så nu kanske jag kan få hönsen att börja värpa igen genom att ha lampan tänd så dagen blir lite längre. Annars värper de inte förrän dagsljuset är tillbaka under längre tid på dagen.

Vår lille källing var i vanlig ordning väldigt nyfiken och första djuret att kolla in bostaden.


Sen var jag hos en av grannarna och fick en ny tupp. Han är inte så gammal och fortfarande ganska liten. Första kvällen häckade han mest i en hörna där han fick vara i fred för hönsen som faktiskt jagade honom, vi får väl hoppas att han kan fylla sin funktion vad det lider.När allt var iordningställt och tocken installerad bar vi in hönsen. Det var lättast att låta dem somna till och sen bära dem. Vi försökte locka in dem tidigare men det gick inte.En av hönorna har alldeles för mycket fjädrar på huvudet. Vi klippte henne första sommaren för hon såg inte vart de andra tog vägen och blev lämnad ensam. Det är nog dags att frisera henne igen.Jag gillar verkligen att ha höns! De är trevliga och kräver inte särskilt mycket jobb. Och äggen är nåt helt annat än köpeägg!

4 kommentarer:

Blenda sa...

Och så fina de dessutom, hönsen!
Ha det gott/Blenda

Stickstugan sa...

Oj, det är så här jag vill ha det. Har länge funderat på att skaffa höns, men kan inget om dom, vad dom behöver och hur stort och varmt dom skall ha det. Hönsen dina är vackra dessutom.

Lotta

Ruta Ett sa...

Men så granna höns och tocken me'. Jag hoppas att han blir lite modigare med tiden.
Jag gillar också höns jättemycket, men bor man mitt i Gbg är det inte riktigt läge.

Tinas Garn sa...

Va trevligt du verkar ha det med dina höns o nye tuppen. Hoppas han morskar till sig!