onsdag 23 februari 2011

Oumbärliga böcker!

Har köpt två böcker som är helt fantastiska och absolut oumbärliga om man vill göra egna plagg, särskilt i fair isle - eller som vi säger: mönsterstickning med två färger (eller fler).

Förr stickade jag nästan enbart "efter eget huvud", men de sista åren har jag gjort mycket efter beskrivningar - och det är lika roligt det! Men nu känner jag att det skulle vara kul att göra egna mönster igen, och det är ju en bra anledning att köpa några nya böcker. Jag har bokmani så det behövs inte så mycket ursäkt för att handla...Alice Starmore's Book of Fair Isle Knitting
Innehåller kapitel om historia, teknik och framför allt mönster i massor. Dessutom några beskrivningar. Oerhört inspirerande och instruktiv.

Har nu bestämt mig för att använda mönsteridéer i boken till en kofta i mitt "födelsedagsgarn", Rowan Tweed.

Knitting in the Old Way: Designs and Techniques from Ethnic Sweaters
Det här är en teknikbok. Tar upp olika tröjtyper med utgångspunkt från traditionella tröjmodeller i olika delar av världen. Från Sverige finns Ullared jersey med, visste jag inte att det fanns!

Riktigt värdefullt är också de stick- och monteringstekniska beskrivningarna. Precis vad jag behöver!Hur jag har klarat mig utan de här i alla år begriper jag då rakt inte!

5 kommentarer:

Madeleine sa...

Härligt med boktips, tackar! :)

Asplund sa...

Visst är Starmores bok toppen? "Knitting in the old way" var ny för mig - tack för tips! Jag som egentligen inte ska köpa fler stickböcker. (Obs "egentligen"!)

Prizillas pastiller sa...

Jaha, nu satte du griller i mitt gamla huvud igen...

Caprifool sa...

För mig, är Fair Isle en form av mösterstickning. Man håller annorlunda och använder aldrig fler än två färger i samma varv. Har man fler än två färger i samma varv, är det snarare stranded knitting. Vilket ju också är en form av mönsterstickning ;-) Boken är i.a.f. underbar och mkt. läsvärd. Knitting in the Old Way, var ny för mig och ska kollas upp bums! Tack för den.

Rät&Avig sa...

Visst är den fantastisk, boken om Fair Isle Knitting.
Där kan man frossa hur länge som helst i vackra mönster...och vilka färger!!
/Ann-Britt