fredag 11 februari 2011

Lamningskurs

Härom veckan var jag och Mannen på kurs inför lamningssäsongen. Kursen leddes av en mycket duktig veterinär, med erfarenhet från Norge där man tydligen är mycket flitigare med att anlita veterinär vid lammfödslar som inte går helt enligt det optimala.

Veterinären gick igenom olika lägen där man behöver gå in med hela armen i tackan för att räta upp ben som ligger fel och annat (värre). Vi fick sedan öva i en specialtillverkad låda, där ett äkta bäckenben från tacka var inmonterat.


Tackans bäcken är mycket trängre än man kan tro, så har man kraftiga armar kan det bli svårt. Jag har aldrig gjort något sånt här i verkligheten, men risken är att jag måste för Mannens armar är konstituerade enligt problembeskrivningen ovan. Ändå har han grejat det i många år!

Vi får hoppas att alla kommande födslar går som det ska! Fast varje år brukar det vara en eller ett par som behöver hjälp...

3 kommentarer:

Blenda sa...

Åh, jag håller tummarna för att allt går bra, måste man så måste man, men jag för min del skulle verkligen helst vilja slippa hamna i en sån situation! :-)

/Blenda

Upplagd sa...

Wow - tur att jag bara kommit till hönsen ännu. Avvaktar nog med fåren:))

UlricaA sa...

Med mina smala armar så funkar det bättre vill jag lova än med min sambos tjockare armar...och med mindre armar är det lättare att moderera...och du kan jag lovar! Been there, done that!