lördag 30 maj 2009

Lotus Blossom Tank

Har sökt efter en snygg modell på linne att göra av de 3 nystan jag har kvar av silkegarnet efter förra linnet, och hittade Lotus Blossom Tank från Interweave på Trollmorsans blogg. Tycker den är jättesnygg, särskilt konstruktionen på överdelen och axlarna, bakstycket fortsätter över axlarna ner mot det slätstickade på framstycket. Jag kommer nog att göra bakstycket/axlarna i ett annat garn eftersom det här nog inte räcker till hela, men det kan bli en bra effekt av det.Hade varit juste att få detta linnet också färdigt innan jag åker iväg, men det kan bli lite körigt tyvärr. Prioriterar nämligen att sy lite till av mina sidentyger. Och så har Mannen frågat om tröjan till honom möjligen kan bli klar, han vill gärna använda den på Borgeby fältdagar - och det kan man ju inte säga nej till! Särskilt som han inte tycker det stör att jag lyckades spegelvända monogrammet...

fredag 22 maj 2009

Gumlösa-dag

Igår var det Gumlösa-dag här hemmavid. Då brukar traktens hantverkare visa upp vad de gör. Jag visade det jag stickat och sytt på sistone, tog en bild men den blev inget bra - och det har ju varit på bloggen så det var inget nytt.

Betydligt intressantare är Thomasine Barnekows alster. Hon gör handskar för världens modescen, och de är underbara! Thomasine är härifrån (till skillnad från mig som är inflyttad) och ung, duktig tjej som förhoppningsvis lägger världen för sina fötter - eller händer kanske vore riktigare...


Hög klass håller också Norrevångs bonnasmide. Konstnären heter Eskil - ja, det är Eskil den kalvliknandes förlossningssköterska vars namn han bär. Eskil har enligt egen utsago "a passion for rubbish", vilket innebär att han tar gamla uttjänta jordbruksredskap och ser nya användningsområden för dem. Jag är helt förälskad i denna ljusstake som numera pryder vårt matsalsbord, mycket passande i ett gammalt lantbrukshem!

Här i trakten är jag heller inte ensam om att sy för teater, min namne Annika Ahlfeldt gör fantastiska kreationer! Man njuter och önskar att tillfälle gavs till bal...
onsdag 20 maj 2009

Cape à la Karin

Vi som går på stickkafé tillsammans med Karin vet att hennes favoritfärger är lila - vinrött - blått. Den här fantastiska capen har hon stickat med 1 tråd vinröd mohair (Drops Vivaldi) och en tråd Fabel. Jag tycker blandningen lyfte fram det randiga Fabel-garnet på ett mjukt och fint sätt! Till det intensivt blå pärlemorknappar!


Modellen är jättefin, stickad med förkortade varv på flera nivåer som gör att passformen blir där utan krångel. Det gick åt 3 nystan Vivaldi och 4 nystan Fabel. Just nu har ju Drops rea så det blir inte dyrt heller.Knapparna är bara utlagda på bilden, lite skönt tycker jag det är att inte vara ensam om att dra ut på det sista... :-D


måndag 18 maj 2009

Me and my body

Grå sidenklänning nr 1 är klar och nr 2 är påbörjad. Kan nog behöva lite solbränna till de här färgerna...

Tyget till grå nr 1 är inte den bästa kvalitet såvitt jag kan bedöma. Det absolut bästa tyget är faktiskt det gröna som min son köpt till mig, det är helt fantastiskt. Tyget till grå nr 2 är inte heller dumt, tunnare, så jag tror jag ska köpa mer sånt och sy blusar/tunikor.Jag använder helst grundmönster som jag provat ut till mig, det går snabbare. Får alltid förändra ryggen för "rund rygg" - det drar lite mer på längden och axelinsnitt är en fördel. Ett tag sen jag sydde till mig, så nu har jag gjort nya grunder. Linjalen har hängt med sedan min utbildning, den är helt ovärderlig för att få rätt svängar och räta vinklar.


Efter de här är jag klar med klänningar, sen ska det bli en blus och några linnen. Och helst vill jag hinna sticka ett linne till i samma silkegarn som det förra...

fredag 15 maj 2009

Grönt är skönt!

Min gröna sidenklänning är klar! Jag ville ha en enkel modell som fungerar till vardags, och det tycker jag det har blivit. Färgen är dessutom precis rätt till mig!Det här tyget har Äldsta Sonen köpt till mig för runt 2 år sen. Jag har inte vågat sätta saxen i det förrän nu!

En sak som förvånar mig är att det blir sån grön färg av kombinationen svart inslag och varp som visserligen är gulgrön - men väldigt gul...Nästa klänning blir grå...

torsdag 14 maj 2009

Sommarbete

Tackor och lamm är utsläppta för ett par veckor sedan och har det skönt med nytt färskt gräs efter vintern med hö. Ändå föredrar somliga lamm tydligen gamla torra löv...Skämt åsido, de är nyfikna på världen som alla små, allt måste undersökas!
Jag har bara bott här i knappt ett år och är fortfarande helt hänförd över hur vackert och fridfullt det är på landet.

Här finns ro för både fåren och Mannen...Avslutningsvis måste jag bara visa en bild som jag själv tycker är fin, det är Eskil den kalvliknande.

söndag 10 maj 2009

I sömmerske-paradiset!

Det är helt underbart att sy i sidentyger! Det bråkar inte alls utan gör precis som jag vill!

De här röda tygerna är jag väldigt förtjust i, i synnerhet det broderade. Tyckte det passade bra att ta upp den rosa brodyren i ett skärp som kan knytas fram eller bak efter sinnesstämningen för dagen. Resten av det rosa sidentyget ska bli ett linne.


Nu står ett grönt sidentyg på tur, också en klänning fast den här gången med ärmar. Ska börja på den idag! Det är knappt jag kan vänta tills jag har tid (har några andra måsten att ta itu med först) för så här roligt är det länge sen jag hade med klädsömnad!

onsdag 6 maj 2009

Nöjd!

Jag är nöjd med mitt eget arbete! Jag vet att man enligt Jantelagen inte ska säga så själv - men det finns väl inget bättre när man stickat och sytt!

Jag brukar annars svära rätt bra när jag syr, det är nämligen alltid något som blir galet. Den här gången glömde jag tvätta tyget... Kjolen är omlott så det går ju att fixa, bara det inte krymper olika där vecken är sydda mot besparingen.Linnet är stickat i bourettesilke (tydligare bild på nederkanten finns här) och kjolen sydd av sidentyg inhandlat i Shanghai. Har lite trådar kvar att fästa, virka runt halsen och knappar till kjolen men i övrigt är det klart. Återstår att se hur jag trivs i veckad kjol, det var ett tag sen jag hade det.

Hade tänkt börja på en klänning av röda sidentyger, men en förkylning kom emellan så det får vänta lite.

lördag 2 maj 2009

Epstein-inspiration

Jag ska resa till Shanghai i juni och behöver kläder som klarar den höga fuktiga värmen där då. Silke borde vara bäst. Så jag plockade fram det lilla silkegarn jag har, inköpt under Köpenhamnsresan med Stickkafét förra sommaren.

Ett linne ville jag ha, men lite kul skulle det vara. Efter titt i Nicky Epsteins böcker Knitting on, over och beyond the edge fastnade jag för den här bården. En del trådar att fästa som visserligen inte är min favorit - men nog var det värt det! Jag gillar verkligen den här nederkanten. Och resten av linnet artar sig också bra, båtringning blir det.Garnet är bourette-silke, ganska strävt, så det är lite svårt att få flyt i stickningen och få det jämnt. Det är inte lika roligt att sticka med som ullgarn, men det är det också värt!

fredag 1 maj 2009

Lammskinn till salu!

Vi har fått tillbaka skinnen från ett par av lammen som slaktades i höstas.

Lite svårt med bilder, de är faktiskt jämnare i färgen än det ser ut. Och färgen är brun. Det ena har en ljusare färgad ås.Det är ganska stora skinn, 99 respektive 108 cm långa och ca 80 cm breda.

Båda är jämnt bruna i färgen, mycket täta och synnerligen mjuka även på baksidan. Klippta till 18 mm och tvättbara. Pris 1100 kr + frakt.

Om du är intresserad av att köpa lammskinn så maila mig på annika.odelstav[at]gmail.com.