torsdag 10 augusti 2017

Beskrivning på fodral till stickspetsar

När jag sydde Bionic Gear Bag gjorde jag också ett fodral till mina utbytbara stickspetsar. Jag har gjort ett sådant för många år sedan, fast då till vanliga, långa stickor.

Tror jag ska göra ett till alla mina strumpstickor från Kina också, eftersom de är rätt mycket längre och därmed är det enda som inte ryms i min Bionic Gear Bag. Skulle tänkt på bredden där...

Det är väldigt enkelt att sy och så klart bara måtten som skiljer beroende på vilken sorts stickor man ska ha i det. Stickorna ligger väl skyddade i sitt spår och med tyg över som hindrar dem från att trilla ur.

Här är en beskrivning på hur jag har gjort:

1. Klipp till tygerna

Det färdiga måttet ska bli 35 x 13 cm (ungefär, det är inte superpjoskigt) så jag klipper bredden med sömsmån och höjden x 2 + sömsmån. Jag tar i rejält med sömsmån, bättre att kunna klippa bort lite i slutet, så jag klippte yttertyget 42 x 30, och fodret ytterligare ett par cm högre.


2. Sy ihop i ena långsidan, räta mot räta.3. Vänd, stryk med sömsmånen uppåt och sy fast med en stickning i diket. 


Fodertyget ska bilda en dekorativ kant runt sömsmånen och mot yttertyget.
På den nedre bilden ser du min stickning i diket eftersom jag missade en liten bit, annars blir den i princip osynlig.4. Vik den dekorativa kanten 8 cm, yttertyget utåt och fodertyget inåt. 

Stryk ordentligt med ånga så slipper du nåla.

Jag har från och med nu en annan riktning på arbetet på bilderna, upp och ner har bytt plats. Det är så jag hanterar det irl och så insåg jag först när jag satte ihop bilderna att det kanske är lite förvirrande. Men nu vet du så behöver du inte undra om du inte förstår hur jag menar (i alla fall inte av den anledningen...). Skriv gärna en kommentar om något är otydligt så ändrar jag!
5. Mät och markera 13 och 20 mm breda spår till stickspetsarna.

Jag gör 5 breda och 15 smala för olika grovlek på stickorna, men det gör man så klart lite som man känner för.

Jag nålar inte (eftersom jag strykt med ånga) men jag är rätt noga med att linjerna blir vinkelräta mot den vikta kanten, annars kommer de att bli snedare och snedare. Med 20 linjer kan det bli rejält snett i slutet. Av den anledningen börjar jag på mitten och mäter utåt åt båda sidor.

6. Kedjesy alla sömmarna, dvs. klipp inte tråden förrän du är klar. 

Jag börjar återigen på mitten och jobbar mig utåt, allt för att det inte ska dra sig.


7. Klipp tll (eller ännu hellre skär) rätt mått + sömsmån. 

Det ska nu vara 10 cm + sömsmån ovanför den dekorativa kanten.

Bli inte förvirrad av att linjalen ligger en bit in, jag flyttade på den så markeringarna skulle synas bättre på bilden.

8. Sy med overlock eller bandkanta runt om de tre råa kanterna.

Jag syr en 3-trådig platt rullfåll med overlockmaskin.9. Vik ovankanten så den möter den dekorativa kanten, och sy en stickning i ovankanten.Tadaaa! Tar kanske en halvtimme? I alla fall inte mer än 1 timme. Tror jag, man tänker ju aldrig riktigt på att ta tiden lite ordentligt...


Inga kommentarer: