onsdag 23 juli 2014

Kärt barn har många namn

När jag lärde mig den här tekniken i Umeå på 80-talet kallades det näverstickning. Jag antar att det är eftersom det liknar flätade näverkorgar. Ett alternativt namn var kontstickning, och kontar är ju korgar flätade av näver så det är logiskt, tycker jag.

Nu hör jag att det ofta kallas konststickning och jag tror det kommer från norskan. Lite konstigt namn tycker jag det är.


På engelska heter det entrelac, vilket kan vara bra att veta om man vill köpa böcker i ämnet. Det finns nämligen två bra böcker på engelska, Entrée to Entrelac av Gwen Bortner och Entrelac av Rosemary Drysdale, men jag har faktiskt inte hittat någon vettig på svenska, bara äldre som inte är så instruktiva eller har så moderna tankar om hur tekniken kan användas.


Eftersom jag nu en gång för alla är och förblir boknörd har jag därför införskaffat båda de engelska böckerna om entrelac. Drysdale har dessutom en uppföljare på gång, så den har jag på bevakning på Adlibris.

Båda böckerna är fina och jag tycker de kompletterar varandra ganska bra, men det räcker naturligtvis med en om man vill lära sig teknikens möjligheter. Men be mig inte välja!

Jag har påbörjat en rosa babykofta ur Entrelac. Fast jag tycker den är väl prålig så det blir lite mindre krafs på min. Tänker mig en rad rosor längst ner, och med lite större mellanrum. Less is more. För det mesta.
3 kommentarer:

skapa och inreda sa...

Så fin liten kofta i en härlig färg.
Jag köpte på mig både garn och mönster till en näver stickad poncho i ett härligt grönt garn när jag besökte symässan i Stockholm i början på året. Jag har försökt ett flertal gånger men inte lyckats knäcka koden, nu ligger det här och väntar på att jag ska försöka igen.
Ha det gott i sommarvärmen.

Fröken Slöjd sa...

hej
på norska heter det nog kontstrikk
www.adlibris.com/se/sok?q=kontstrikk
hälsn fröken slöjd

Mimmie sa...

hej!
Här hemma har jag en näverkont, en ryggsäck flätat av näver. Det hade man förr att frakta saker i. Kanske är det därifrån ordet kont kommer ifrån.

Allt gott!
Mimmie