söndag 31 mars 2013

Bra teknikbok

Teknik är intressant, inte minst uppläggning och avmaskning som verkligen kan förhöja utseendet på det färdiga arbetet.

För det mesta blir det på det sätt jag brukar göra, men nu tänker jag utforska möjligheterna och lära mig lite nytt!

Den här boken finns på Ablibris. 211 varianter på att lägga upp och maska av. En del är varianter, t.ex. för resår 1x1 eller 2x2, så man behöver inte bli förskräckt över antalet.

Boken innehåller en bra översikt över vilka tekniker som passar till vilken sorts stickning, synnerligen bra!

Dessutom är det ringpärm inuti, vilket innebär att uppslaget ligger platt och inte bråkar med en. Det kan ju vara ganska irriterande när man hela tiden får bläddra fram sidan igen samtidigt som man försöker följa instruktionerna...

lördag 30 mars 2013

Påsklamm

Nu har våra tackor kommit igång med lamning! I natt blev det sex småttingar, två trillingkullar! En av dem ser mer ut som en kalv, det händer någon gång att de får så här festlig teckning.

Totalt har vi nu 14 lamm. Det är 30 tackor kvar så det bör bli runt 80 lamm.

En tacka stöter dessvärre bort sitt ena lamm, så honom måste vi ge på flaska.Kalvmönstrat lamm från första trillingkullen.


Andra trillingkullen, med lamm som är nästan identiska.


Årets första lamm kom för ca två månader sedan och är inte så liten längre.


fredag 29 mars 2013

Tredje gången gillt med Nori

Nori är en sjal i "riktig" spetsstickning, dvs. den har spetsstickning alla varv, inga avigvarv att vila på...

Det här är tredje gången jag börjar om, det var väldigt lätt att gå vilse i mönstret! Varvräknare är absolut nödvändigt.

Den är så fin att den får en chans till, men bara en till... Mönstret finns gratis på Knitty.PS: Alla kycklingarna mår bra, ingen har fallit offer för katterna.


torsdag 28 mars 2013

Fyra små kycklingar

Hönan låg kvar på sina ägg två dagar efter den första hade kläckts. Kycklingar lever på gulan i två dagar, men sen måste de ha mat. Därför överger hönan boet och börjar sprätta för att hitta mat åt sina små. Naturen är fantastisk - och det är lika fantastiskt att få ta del underverket!

Det blev fyra kycklingar i den här kullen. Inte så många, men jag är jätteglad att det blev så pass.

Om ett litet tag ska jag lägga ut ägg så alla finns i boet från början, då hinner fler kläckas. Man kan spara ägg i kylskåp en-två veckor, när man sen lägger ut dem blir hönan ruvningslysten vid anblicken av alla äggen.tisdag 26 mars 2013

En kyckling!

Den första kycklingen som kläcktes klarade inte sig, den låg utanför boet bara en stund senare. Det kan ha varit något fel på den, eller det kan ha varit för kallt.

Men hönan har ruvat vidare och idag, när jag kom ut på morgonen, finns det en liten ullig och pigg kyckling! Nu hoppas jag dels att den klarar sig trots kylan och dels att den får några syskon.
söndag 24 mars 2013

Uppifrån och ner

Det här ska bli en tröja med så kallad isydd ärm, blir inte så bylsigt i ärmhålet.

Jag har först stickat bakstycket ner till ärmhålet, och nu håller jag på med framstycket. När ärmhålen är klara ska det stickas runt.

Följer tabellerna i "The knitter's handy book of top-down sweaters" så får vi se hur det blir. Än så länge verkar det bli bra.

Garnet är Drops Loves You III.

Kvitter under hönan!

Jag hade börjat misströsta om att det skulle bli något av ruvningen men nu kvittrar det under min ruvhöna så åtminstone ett ägg har kläckts!

Enligt mina beräkningar skulle kläckningen börjat i torsdags, men det är först idag jag hör kycklingpip. Hönan ligger superstilla och har nog inte rest sig alls de senaste dagarna.

Nu lär hon ligga kvar två dagar till och låta fler kläckas innan hon reser sig så man kan få en titt på de små. Inga foto förrän hönan är redo att visa upp dem, för nu stör jag så klart inte henne.

tisdag 19 mars 2013

Behövde en burk

Nålar och kabelstickor är några saker jag vill ha nära soffan eftersom det oftast är där jag sitter och stickar. Nu har jag virat mig en liten burk att ha småsakerna i.

I somras hittade jag tre nystan papperssnöre i källare, med ett par kilo i varje nystan, så jag kan göra så många burkar jag vill! Det blir ganska stadigt med papperssnöret.
måndag 18 mars 2013

I-cord som avslutning

Den här sjalen, Annis, stickade jag för rätt länge sedan. Den maskas av i ovankanten eftersom man lägger upp spetskanten först och stickar uppåt. Vanlig avmaskning fungerade verkligen inte, det blev bara sladdrigt och sjalen har följdaktligen aldrig blivit använd.Nu har jag pillat upp avmaskningen, stickat ett varv där jag ökat lite maskor (eftersom I-cord drar ihop) och slutligen stickat I-cord-avslutning. Återstår lite ångning med strykjärn.

På youtube finns många beskrivningar på hur man stickar I-cord som avslutning, här är länk till en av dem.Det drog nog ihop lite, men det stör inte utan snarare förstärker formen. Jag gillar sjalar som inte är helt raka upptill, de har mycket bättre passform.

Mönstret till Annis finns som gratismönster på Ravelry.

Jag har stickat med Kampes entrådiga ullgarn och stickor 4.

söndag 17 mars 2013

Handsömnad

På första strumpan sydde jag i blixtlåset på symaskin - och svor mest hela tiden för det var så svårt att komma åt. Och så blev strumpa två liggandes...

Nu har jag sytt fast blixtlåset för hand. Det tog inte mycket längre tid, och framför allt: det gick hur smidigt som helst!

Jag ska minsann sluta dra mig för att sy för hand, det är ju faktiskt väldigt rogivande!

lördag 16 mars 2013

Ibland går det trögt

Det har inte blivit så mycket stickat på sistone. Jag har haft influensa, inte bara en utan två gånger, och varit så orkeslös att jag inte ens orkat sticka. Då är det illa... Den ork jag haft har fått gå till jobbet.

Nu tänkte jag försöka få klar min tröja i alla fall, fattas nästan bara ena ärmen. Och vi ska tydligen ha kallt väder, med snöstorm, här i Skåne ett tag till så jag hinner nog använda den om jag lägger på ett kol. Fungerar bra som motivation!

Lite orolig är jag att den blir för kort. Fast jag tror att det är avigmaskorna som drar ihop det så det blir bra efter blockning. Håller tummarna för det.Nu är det inte så många dagar kvar för min höna att ruva! Beräknad kläckning på onsdag/torsdag! Hon har hela tiden varit väldigt energisk i ruvandet så det borde bli några kycklingar, även om inte alla 15 äggen som hon har under sig kommer att kläckas.

 Efter att det första ägget har kläckts ruvar hönan vidare två dagar, resten överger hon. En del ägg har nog tillkommit lite för sent för att hinna kläckas, tror jag. Det ska bli väldigt spännande att se!

måndag 4 mars 2013

Sticka med isländskt garn

Böcker är inte så dyra nuförtiden, vilket betyder att jag köper alldeles för många...

Den här kostar under 200 på Adlibris och innehåller många fina mönster! Eva på Helylle håller på att sticka Riddari och den är så otroligt fin!

Vill sticka nån i isländskt garn för det har jag aldrig gjort, men självklart kan man översätta till andra garner. Har ett par lite grövre kvar av det jag köpt i Kina som kan tänkas komma till pass.

PS: Min ruvhöna ligger kvar, 17 dagar kvar!


söndag 3 mars 2013

Karin Kurbitsmössa


Den här mössan kommer jag nog bara att använda i stallet. Anledning: den är alldeles för stor i nederkanten, jag har stickat större delen av mössan för löst. När jag återupptog stickningen blev det fastare stickat, och så borde det ha varit från början.

Mönstret är fint men det var inte kul att sticka, det har långa flotteringar i båda färgerna och då tycker jag det är svårt att få det där riktigt njutbara flytet i stickningen.

Lite synd på garnerna, för de är riktigt sköna och fina ihop. Jag har stickat med en tråd Fame Trend och två trådar ihop av babyalpaca. Har mer kvar så det får nog bli en ny mössa - med annat mönster. Till nästa vinter...lördag 2 mars 2013

Ruvande höna!

Hittills har jag aldrig haft kycklingar som kläckts av mina egna höns, men nu har jag förhoppningar om det!

En av fjolårets kycklingar verkar synnerligen bestämd att ruva. Visserligen bara sedan igår, men hon fräser åt både mig och de andra hönsen (!) om vi närmar oss.

Jag la in ett par extra ägg under henne. Man kan ju inte riktigt veta om alla hönor är befruktade, men med fyra tuppar är ju oddsen ganska höga. Tur att jag ännu inte nackat de tre som inte ska vara kvar.... De får vara kvar ett tag till!