söndag 12 maj 2013

Kycklingarna växer

De första kycklingarna som kläckts på den här gården är nu runt 1,5 månad och har blivit ganska stora. Jag tror att det är en tupp och två hönor.

En av de svarta (till höger) är klart större än de andra, och den vita har helt klart en Sussex-höna till mor. Fast det var inte hon som kläckte dem. Den andra svarta (till vänster) är minst, så den har nog dvärghönsanlag, och det är den jag tror är en tupp för den har redan lite längre stjärtfjädrar.

Den största av kycklingarna har lite fjädrar på benen. Det tillsammans med att hon är så stor gör att jag tror hon kommer från en av de kinesiska Cochin-hönsen. Kul, för då har jag något kvar av dem! De har nämligen varit lugna och trevliga.
Några som inte alls är varken lugna eller trevliga är Maran-hönsen, den ena syns på bilden. De är stimmiga, hispiga, rädda och faktiskt elaka mot de andra. Det finns ju en viss hackordning bland höns, men de här två är minsann värre än alla de andra ihop. Dem tänker jag inte behålla över vintern.


Just nu ligger minst fyra andra höns och ruvar. En femte försöker tränga sig in och överta en del ägg så det är lite kaos emellanåt. Till nästa år ska jag ordna så ruvhöns får vara för sig själva. De andra har nämligen hackat sönder en del ägg också, och det är ju inte så bra. Men det bör bli lite kycklingar, och de första kan kläckas vilken dag som helst. Jag tycker det är hur spännande som helst!


3 kommentarer:

Sunna sa...

Varje gång jag läser om dina hönor funderar jag starkt på egna, men har hitills lyckats avstå, ser så härligt ut

Annika sa...

Det är faktiskt jättetrevligt med höns, jag gillar det verkligen!

IngridJ sa...

Och jag som trott att en höna är en höna, kort och gott. Men Sussex, Cochin och Maran med olika temperament ... så festligt!