söndag 26 februari 2012

Vårklippning

Så skönt att få skriva VÅR-klippning! Här i Skåne känns det faktiskt ganska vårigt just nu! Det kommer säkert mer skitväder, så man får passa på att njuta!

Tackan står i en klippstol som underlättar arbetet.
Vi klipper tackorna den här helgen. Det måste göras minst en gång om året enligt svensk lag, så strängt taget kunde vi låtit bli eftersom de klipptes i höstas. Men det finns fördelar med att klippa på våren också:

  • man blir av med vinterullen och får bättre garn
  • man ser hurdant hull de har, vilken kondition de är i
  • det blir lättare för lammen att hitta spenarna

Om man ska klippa före lamningen måste det vara minst en månad före, annars kan det gå illa med havandeskapet. Innan de blivit klippta är det lite svårt att se om de är dräktiga eller inte.Det är betydligt lättare efter! Den här tackan är nog inte en av de först betäckta, alla har 5 - 6 veckor kvar men denna har nog ett par veckor till.Det allra viktigaste är hygienklippningen - att klippa ordentligt rent runt spenar och juver. Det gör vi inte i klippstolen utan på golvet för det är lite svårt att se annars. Att klippa rent runt spenarna innebär att lammen lättare hittar spenarna och inte riskerar att börja suga på skitiga ulltussar. Det kan faktiskt gå illa om de inte får råmjölk snabbt, de har ju inte så mycket immunskydd innan dess.


Nu närmar sig snart den allra roligaste tiden med fåren! Lika härligt varje år att få se en massa små lamm komma till världen!

7 kommentarer:

anja sa...

How surprisingly early in the year you do this!
In my country, The Netherlands, it is around the end of April when the sheeps are saying goodbye to their wintercoat!

Annika Odelstav sa...

That is really interesting to hear! Do you do it before or after they give birth?

Blenda sa...

Jag gillar när du berättar om dina djur! Förutom alla dina fina stickningar, menar jag!:-)

Ha det gott/Blenda

Zoo keeper sa...

Roligt att få se bilder från fårklippningen! Och AVIS är jag på att du skall få se en massa små fina lamm snart... Hoppas på flera fina bilder på dem! :-)))

Efwa - Medea sa...

Vad härligt med egen ull!
Jag har en fråga till dig som kan kinesiska. Kan du se om du kan tyda ut vad det är för material på min kinesiska garnvinst??
Tack på förhand!
/Efwa

Efwa - Medea sa...

Länken verkar inte fungera. Men om du har tid att gå till min blogg blir jag jätteglad!
/Efwa

Efwa - Medea sa...

Nu har jag lagt ut bilder på banderollen. Tack snälla för all hjälp!!