söndag 26 juni 2011

Envisa får-mödrar

Vid den här tiden är det dags att dela på tackor och lamm. Det brukar inte vara några större problem. I år var det dock lite jobbigare än vanligt.

Vi börjar med att ta hem alla från sommarbetet uppe i backen, tvärs över åkern. I år har arrendatorn vete på åkern, och det kan man ju inte traska rätt igenom med ett 29 tackor och 60 lamm.
Av misstag finns det turligt nog en "gata" i kanten av fältet. När det var dags för vallskörd tog nämligen den något oerfarne maskinskötaren fel på gräs- och vetefältet (!) och hann hugga av längs med ena kort- och långsidan. Där är perfekt att driva fåren! 

Hem var alltså inga problem.

Men sen hade vi ett fasligt göra att få in alla i stallet, som tur var kom en granne och hjälpte till. Sen delade vi dem i olika grupper: 11 tackor som ska till slakt för sig, 60 lamm för sig tillsammans med 1 tacka som "barnvakt" för att hålla ordning på lammen, och resterande 17 tackor som skulle tillbaka till sommarbetet.

Nu börjar strulet! Vi fick visserligen upp de 17 tackorna till backen, men det tog inte många minuter förrän de var hemma igen och letade efter sina lamm. De hade hittat någon svag punkt i stängslet och rymt. Tack och lov tog de samma "gata" hem så vi slipper ersätta arrendatorn för förstört vete!

Tackorna fick gå på en äng här hemmavid över natten. I morse reparerade Mannen stängslet och vi drev upp dem till backen igen. Fast inte utan problem, de var väldigt envetna med att vilja in i stallet där lammen var. En annan granne kom och hjälpte till. Och en listig rackare (får - inte granne) gömde sig bakom ena längan så henne fick vi lämna hemma.

När de övriga 16 tackorna väl var uppe i backen igen kände vi oss väldigt nöjda. Nytt stängsel och allt, nu är det frid och fröjd. Trodde vi i ungefär en halvtimme. Då kommer 11 tackor tillbaka - igen! Då gav vi upp så nu går 5 tackor uppe på sommarbetet och resten står i stallet.

Lammen går som planerat på ängarna här hemma. Fast de minsta letar fortfarande efter sin mamma. Och ja, det känns grymt att dela mor och barn - men det är faktiskt inget annat att göra om man föder upp lamm. De ska ju växa till sig för att gå till slakt. Förutom de tacklamm vi ska behålla för att avla vidare på, de ska jag fjäska in mig hos i höst (medelst knäckebröd) för tama tackor är mycket lättare att hantera. Och det är mycket trevligare!


2 kommentarer:

bbk sa...

Ibland får man överlista naturen som fårfarmare, även om det är grymt. Tur att vi inte gör så här människor emellan. Ha det så bra i Kina! /Bib

Gärdet sa...

Hi hi, detta känner jag igen mig i. Vi har vårat kvar och sitter och spekulerar i vilken taktik som är bäst lämpad :)