måndag 6 april 2009

En svensk stick-guru!

På Kulturcentrum i Ronneby pågår en utställning av Britt-Marie Christoffersson. Den består av 239 provlappar i olika tekniker och 25 färdiga tröjor. Allt är mycket snyggt gjort, hantverket likväl som monteringen, och dessutom har det fått rejält med plats i en ljus och rymlig lokal. Provlapparna är också ganska stora, 40x40 cm, vilket gör dem synnerligen åskådliga. Mycket trevlig utställning! Vi åkte tillsammans från stickkaféerna i Kristianstad och Hässleholm, fick en guidad visning av Kirsti Emaus och satt sedan vid ett jättebord och stickade.


Britt-Maries hantverk är imponerande: en otrolig mängd provlappar i tunna garner och med tidskrävande detaljer gör att man bara kan drömma om att åstadkomma allt själv. Men ett och annat projekt kan man absolut hämta inspiration till! Själv blev jag väldigt förtjust i den röda knapphålskoftan.


Britt-Marie Christoffersson var med och startade 10-gruppen och övergick senare till stickat. Hon började med att inventera gamla traditionella mönster och vårt stickade kulturarv. Hennes första utställning hette Gamla mönster, nya tröjor, all världens stickteknik och bestod av dessa mönster i provlappar och i uppstickade tröjor. Av det arbetet blev boken Svenska tröjor – nya modeller efter gamla mönster, som kom ut 1988 men inte längre finns i handeln.


Fler bilder på Queen Mudds blogg.

Den utställning som nu visas i Ronneby är en fortsättning på den förra och heter Stickning – ett hantverk att utveckla. Till den har Britt-Marie fortsatt att utveckla sticktekniker med inspiration bl.a. från vävningens område. Även detta arbete kommer ut i bokform, till hösten om jag minns rätt.

Britt-Marie är känd för att vara mycket generös med att dela med sig av sitt livsverk. Hon ger kurser där man också kan köpa hennes mönster i kompendium. I slutet av maj finns möjligheten att delta i Ronneby, information finns på Ronnebys hemsida.

PS: Blev du som jag lurad av provlappen med det blårutiga tyget som bakgrund? Det är också stickat!

8 kommentarer:

Medea sa...

Hon är verkligen fantastisk. Jag gick en kurs med henne i början av 90-talet och skulle gärna göra det igen.
/Efwa

Birgitta sa...

Hej!
Vilken fantastisk resa ni måste haft. Birgitta C. stickar otroligt mycket roligt. Vad bra med en massa provlappar.
Det måste vara inspirerande att sitta och sticka i en utställning.
Ni har väl vår hos er nu. Det tar på snön här också nu.Glad Påsk
Birgitta

Pia sa...

Den utställningen är fantastisk, var och såg den på Nordiska muséet förra året. Man kan verkligen förundras över vad man kan åstadkomma med några pinnar!

Bente sa...

Oj vad spännande ,jag blev verkligen lurad ,trodde aldrig det blårutiga var stickat. Skulle vara intressant att gå på en kurs.

Annika sa...

Vi är nog några stycken som blivit lurade!

Jag funderar på att anmäla mig till kursen i Ronneby, kostar 900 inkl. material...

Eva i Stäket sa...

Britt-Marie jobbar också på en till utställning med Broderat på Stickat. Det ska bli kul att se den så småningom.

The Willow Fairy sa...

Knapphålskoftan var ju hur läcker som helst. Har ett mönster på något liknande som jag hade tänkt sticka någon gång - Undra när den gången kommer....

Grizzly Bobby Grader (Redl) sa...

I am looking to buy a wool pullover.
It must be made in sweden by swedish craftperson using heavy-duty wool
Traditional design and manufacturing design
It must be very durable.
I Prefer a wind stopper liner in it too if possible but not so important.
Money is not an issue, but quality is. It MUST NOT BE CHINESE MADE!!! I need sizes of Medium, large, extra large, and double extra large.

My address in Australia:
providence14@live.com.au
Or you can reach me at:
P.O.Box 730 Jindabyne NSW 2627 Australia

Can you help me? Can you connect me with the right people?
Thankyou.

Grizzly