söndag 28 juli 2019

Thread sketching

Jag har för första gången provat att måla med symaskinen, dvs. thread sketching / thread painting på engelska eller symaskinsbroderi på svenska. För mig låter det lite som olika saker, jag tänker nåt helt annat kring symaskinsbroderi än kring thread sketching/painting. Är det bara jag?


I vilket fall som helst har jag ett tag varit sugen på att testa detta, och nu blev det av efter att ha tittat på ett antal videor på youtube av och med textilkonstnär Deborah Wirsu från Australien. Gillar en hel del av henne, om än inte allt, men framför allt har hon ganska instruktiva videor sä man vågar prova själv.

Hon har också skrivit en bok om grunderna i thread sketching, och den har jag självklart beställt (är något galen när det gäller böcker ...).

Efter att ha sett några videor där hon målar på tyg med 'inktense' så googlade jag vad det var och insåg att det förmodligen är sådana akvarellpennor som jag har hemma sedan bra många år. Man ritar med pennorna och sedan tillför man vatten som 'frigör' färgerna. Jag var lite (nej, rätt rejält) misstänksam om huruvida de verkligen skulle bli beständiga på tyg, akvarell känns ju som avsett för papper ...

Jag provade i alla fall, och när jag ändå var i farten testade jag akvarellfärgen i kaka också. Sen strök jag för att fixera. Sen höll jag andan och tvättade provbitarna. Döm om min förvåning när det gick hur bra som helst! Fantastiskt! Det betyder att jag har gott om färg för att göra trevliga bakgrunder eller detaljer i thread sketching-projekt!


Jag höll till i köket och testade de olika färgerna med olika penslar. Har ännu inte testet den stora kinesiska penseln, men ser framför mig hur bra den kan vara för flammiga bakgrunder!


Färgerna blödde lite i kanterna, vilket man nog kan undvika med fixermedel i vattnet om jag har förstått det rätt, men jag gillar faktiskt det. Är inte ute efter exakt och prydligt utan snarare lite suggestivt. Gör inget att det blöder alltså!

Sen sydde jag på frihand! Blomman, en stockros, sydde jag med mycket tråd (thread painting), men resten mer sparsamt (thread sketching). Jag tilltalas nog mer av det senare, men  man måste ju prova!

Mitt första försök är så klart inget mästerverk. Färgerna blandar sig rätt snyggt, men blomman är likadan runt om och har inget tydligt ljus från något håll. Man får liksom koncentrera sig på en sak i taget när man är nybörjare!

Nu tänker jag göra stockros-blomman i två andra tekniker också: helt i thread sketching samt mot en bakgrund av olika tyger med organza över. Ska bli intressant!Inga kommentarer: