fredag 31 januari 2014

Hönsestrik

Hönsestrik kommer från Danmark på det aningen flummiga 70-talet och blev känt när Kirsten Hofstätter gav ut sin numera klassiska bok Hönsestrik. Den fick två efterföljare, men de har jag faktiskt aldrig sett.

Hönsestrik var ett uppror mot framför allt tre saker:
  • garnfirmorna som inte tillät att man köpte stickbeskrivning utan att samtidigt köpa garnet
  • stickböcker som alltid angav ett bestämt garnfabrikat till beskrivningen
  • stickbeskrivningar som inte uppmuntrade stickaren att dikta och fantisera

Mycket av detta är sig likt sedan 70-talet. Jag har alltid tänkt att om jag skulle skriva en stickbok skulle den vara utan  bestämda garner, bara kvaliteten, och utgå från formen så man själv kan komponera den tröja eller kofta man trivs i. Jag var tonåring på 70-talet och det har uppenbarligen satt sina spår!

Otroligt kul att hönsestrik fortfarande lever som begrepp och stil. Den här ponchon fanns i tidningen Kreativ stickning för ett par år sedan:



Fast i hönsestrik-ideologin ingår att man stickar de mönster man själv vill, inte följer en förlaga. Man stickade gärna motiv som passade till bäraren.

Sålunda ska ponchon till min yngsta son få stjärnor, Einstein-citat, molekyler, ekvationer och periodiska systemet. Och Stålmannens logotype. Kan ni gissa vad han pluggar?





En som har fortsatt att sticka hönsestrik är Elsie Fryksén, moster till en av mina kollegor. Hon hade en utställning  på ett bibliotek 2013.


1 kommentar:

Anonym sa...

Tack, vilken informativ bloggpost! Jag minns Hönsestrik från tidningen Hennes på sjuttiotalet men det är bilderna jag minns, inte ideologin bakom, så det var jättekul att få läsa!