måndag 30 december 2013

Några varv om dagen

Man vet ju hur det brukar vara: jättekul att sticka på nya saker men efter ett tag blir det lite tjatigare.  Så för att bli klar med 60-70 cm gardin räknade jag ut att om jag stickar 4 varv om dagen så blir den klar i början av februari. 

Det blir lite sport över det hela med beting på 4 varv om dagen. Just nu ligger jag på plus.
För att få mönstret rätt från början, och slippa repa upp, använde jag markörer till varje rapport. 280 maskor är lite för många för att chansa att det ska stämma...

Upphängningskanalen är upplockad och färdig, ingen montering!lördag 28 december 2013

Rose Leaf

Gardinen är nätt och jämnt påbörjad och jag skulle helst vilja hänga upp den med en gång...

Det låter sig inte göras - men provbiten kan man ju hänga upp så man kan föreställa sig det hela i alla fall!


Hissgardin i lin och tapet med 50-talsmönster i limtryck. Det oblekta bomullsgarnet står fint mot de andra färgerna tycker jag (det är lite mer färg i tapeten än som vill fastna på foto).

Gardinprover

Jag har länge velat sticka gardiner, och nu när vi har nytt kök känns det helt rätt att vårt hem ska ha en stickad gardin.

Eftersom det är ett hyfsat stort projekt i tidsåtgång så har jag varit ordentlig och stickat prover i olika material. Alla av sånt som fanns i gömmorna. Kändes inte bra att gå och köpa ännu mer garn...

Mönstret heter Rose Leaf och finns i First Book of Modern Lace Knitting. Jag har stickat prover av mönstret i nederkanten, ovanför blir det lodräta ränder av mönstret som är längst upp på prov 1. Mönstret med hjärtan är från samma bok och heter Three of Hearts.Det här är mina prover:
1: Gammalt virkgarn av egyptisk bomull. Fint garn som dock passar bättre till tröjor. Stickor 4.

2: Tunnare virkgarn i bomull. Stickor 4.

3: Lingarn 16/2 med stickor 4 blev alldeles för glest.

4: Lingarnet med stickor 3. Bättre kvalitet men alldeles för jobbigt för att orka en hel gardin så jag struntade i det alternativet.

5: Ännu tunnare virkgarn, oblekt. Stickor 3. Både kvalitet och färg blev rätt så den kör jag på!

6. Samma garn som nr 2, men med stickor 3. Detta blir bra till gardin på gästtoaletten. Jag är normalt inte så puttinuttig av mig, men där kan små hjärtan på rad kännas fint och lite sött. Toaletten är liten så vit gardin som reflekterar ljuset passar bra.

torsdag 26 december 2013

FO och levererad

Äntligen! Efter att ha dragits i långbänk är Staffans tröja klar!

Jag tänker i framtiden vara ytterst försiktig med att lova att sticka saker. det blir nämligen alltid tvång och måste som hänger över mig. Och stickar gör jag ju för att jag tycker det är kul!

Nåja, tröjan blev fin och Staffan tycker om den så jag är också nöjd.

måndag 23 december 2013

Mera näverstickning

Om man går på stickkafé och inte har något att sticka på, vad är det enda raka att göra då? Naturligtvis, jag köpte garn och nya stickor!
Eftersom jag egentligen inte behöver fler stickor så passade jag på att köpa en sort jag inte har: Knitpro  Karbonz. Dyra, lyxiga och vansinnigt trevliga att sticka med!
Köpte också Kauni-garn i bruna toner till en näversjal i samma modell som jag nyligen stickat en röd till min syster. Långsmal sjal, mönster från Helylle. Räcker nog över juldagarna...


lördag 14 december 2013

Riddari

Det är dags för en ny tröja till Mannen. Islandströjor är snabbstickade, och framför allt snabbmonterade. I utmärkta boken Knitting with icelandic wool finns flera trevliga modeller.

Riddari är stickad med grönt som bottenfärg. För det mesta fastnar man gärna för färgerna som modellen är uppstickad i, men för en gångs skull gör jag annorlunda. Helt annorlunda, faktiskt.

Bottenfärg grå, svart och vitt som i beskrivningen, men accentfärg i blått. Grått och blått brukar bli stiligt, fast jag har inte sticka tillräckligt långt än för att kunna se hur färgerna blir.

Jag börjar med ärmarna. Då ser jag hur stickfastheten blir och kan räkna ut omkretsen på livet. Skulle jag behöva repa upp så är det mindre jobb. Provlapp brukar aldrig stämma för mig, så det här känns faktiskt lite optimalt.lördag 7 december 2013

Fönsterpuda #2

Har inte blivit så mycket stickat på sistone som jag skulle velat...

Håller fortfarande på att avsluta lite projekt så det ska kännas bättre att börja på nya saker. Dessutom vill jag faktiskt ha klart ett och annat så jag kan använda det.

Som t.ex. fönsterpuda nr 2, sen blir det både praktiskt och snyggt i fönstret i gästrummet! Äldsta sonen kommer hem från Kambodja till jul, och han är inte riktigt van vid kyla så jag tror han uppskattar pudorna!

Den här blir inte likadan som den första. Denna får olika keltiska mönster hämtade från Alice Starmores bok Charts for color knitting. Den första blev det norska mönster på. Jag stickar de mönster jag gillar och vill prova, i princip helt utan tanke på kompositionen. Ganska befriande att göra så för en gångs skull!