onsdag 3 april 2013

Lammfödsel

Igår hade vi en tacka som lammade mitt på dagen så det var möjligt att fotografera. De flesta föder faktiskt på kvällen/natten.

En liten varning är kanske på sin plats: detta är inget för äckelmagade... Själv tycker jag det är helt fantastiskt att se små liv komma till världen!


Första lammet är fött och tackan har fullt upp att slicka det rent innan nästa kommer.Nästa lamm är på gång, först syns vattenblåsan. Tackan fortsätter att slicka på lammet.Nu syns huvudet. Tackan har rimligtvis rätt ont, men fortsätter i alla fall att slicka på sitt lamm. Lamm föds med huvudet och framklövarna först, i annat fall måste man hjälpa till att få ut dem.Vid nästa värk kommer resten av lammet ut. Tackan brukar ofta lägga sig ner och krysta ut det, men inte så långt ifrån lammet.Tredje lammet går så lätt att hon inte bryr sig om att lägga sig. Det hänger kvar i bakbenen och skakar på sig för att bli av med hinnorna.Det tar inte många minuter innan de försöker resa sig. Det är det enda skydd de har mot vilddjur i naturen. Den här födseln gick så snabbt att tackan inte hann med att slicka lammen rena och torra, så vi hjälpte till att torka dem.Här har det gått ungefär en halvtimme, kanske lite drygt, sen första lammet föddes - och de försöker redan hitta spenarna för att få mat. Det är livsviktigt att de får råmjölk inom ett par timmar.Ett av de här lammen var dessvärre så svagt att det dog några timmar senare. Det händer ibland, men inte så ofta, tack och lov. De andra två är synnerligen livsdugliga och hoppar och skuttar som lamm ska!


Jag har fått en fråga om ruvägg från Gunillas ljusglimtar och tänkte skriva om det i nästa inlägg.


7 kommentarer:

annasaviga sa...

Helt underbart att få en liten inblick!

Wivi sa...

Vilka underbara bilder. Tack för att jag fick vara med och se.
Kram

Annika sa...

Tack för era kommentarer! Det är så himla roligt att få veta att ni uppskattar inlägget!

fröken pensé sa...

Men så fantastiskt att få se! I mitt nästa liv ska jag också ha får och höns!
Hälsningar Annica

Bettan sa...

Fantastiskt vilken fin mamma till sina barn, hinna med alla på en gång!
Kram sytanten

Heidi sa...

vilka fina bilder!!

Maja sa...

Men gud så gulligt.

www.stickorgarn.com