tisdag 16 mars 2010

Om att plugga kinesiska...

För ett tag sedan fick jag en fråga om hur det kommer sig att jag läser kinesiska, så jag tänkte berätta lite om det.Det började faktiskt med att jag skulle till Kina för att hälsa på sonen och visste att jag skulle vara ensam några dagar när han var tvungen att jobba. Så jag tänkte att det nog var bäst att lära mig lite siffror så jag kunde handla obehindrat, och lite mat-ord så jag inte svalt ihjäl alternativt beställde in hund, maneter, orm eller något annat jag absolut inte vill äta.

Till min förvåning upptäckte jag att det inte verkade fullt så omöjligt som det låter när man inte kan nån kinesiska alls. Det var då jag blev tillräckligt intresserad för att anmäla mig till en nybörjarkurs på Lunds universitet.

Den här terminen jobbar jag halvtid samtidigt som jag pluggar, och eftersom man faktiskt får ligga i för att klara av att lära sig kinesiska så blir det inte mycket tid till stickning. De som känner mig vet nog också att anledningen till att det inte blivit något blogginlägg på ett tag är att jag har haft tenta i kinesiska.

Nu har jag läst sedan augusti och med det ganska höga tempot på kursen klarar jag att prata en del, även om det är långt kvar till att kunna säga att jag kan tala kinesiska. Men roligt är det! Och i söndags pratade jag faktiskt lite kinesiska med ingen mindre än den väldigt sympatiske Sydnytt-reportern Fredrik Önnevall! Klarade faktiskt samtalet en stund innan det gick åt skogen!


I nästa blogginlägg blir det fokus på inte mindre än två utmärkelser jag fått! Jag blir så glad!

5 kommentarer:

barazile, livpåIrland sa...

Hej, jag måste säga att jag var mycket nyfiken på att få veta hur det kommer sig att du läser kinesiska, nu är min nyfikenhet tillfredställd, visst är det roligt att lära sig något nytt, speciellt ett språk, och att resa ut i världen med språket ännu mer spännande!
Lycka till med studierna, och med stickningen!
liz

Ingelapingela sa...

Vad kul, verkligen inte något som varje svensk gör eller ens skulle få för sig att göra för den delen. Det verkar ju rätt knepigt då du beskriver vilket jobb och en hel termin och utdelningen hmmm... men kul att göra något annorlunda hur många är ni på kursen?

Ingela

Maud sa...

Vad duktig du är! Jag läste 1,5 år japanska, och kapitulerade (i alla fall temporärt) pga tidsbrist. Mitt stora problem var kanjina, de är så jobbiga. Min kompis som läser japanska som huvudämne påstår att kinesiska är ännu värre... Så jag önskar dig lycka till med de fortsatta studierna. Och uppdatera gärna dina framsteg, det är roligt att läsa om det :)

Sunna sa...

varför inte, kul infall, vad ska du använda det till sen då

Caprifool sa...

Min 80 åriga släkting läste kinesiska och åkte sen och studerade kinesisk textil. Hur coolt som helst!