torsdag 17 december 2009

Beskrivning: innesockar

Efter några hektiska veckor med tentaplugg och uppsatsskrivande (både på svenska och kinesiska!) är jag tillbaka! Har hunnit göra två par innesockar till (men inte mycket mer) som Sunna i en kommentar har frågat efter beskrivning till. Här kommer det! Och det är så snabbstickat att man fortfarande hinner åstadkomma några till julklapp!Beskrivningen är ganska kortfattad och förutsätter att man vet hur man stickar sockar. Tån är lite speciell däremot, jag beskriver hur man gör men Knitting Daily har en mer ingående beskrivning, hämtas här.

Beskrivning till snabbstickade innesockar:

Stickas med dubbelt ryagarn på stickor nr 7. På Borgs vävgarner finns Åsborya att köpa, jag har använt restgarner. Till ett par i damstorlek går det åt ca 280 gram.

Lägg upp 28 m.

15 v slätstickning.

10 v hällapp.

Hältak över 4 m + hoptagningsmaskor.

Plocka upp 8 m, dessa minskas vartannat v.

8 v slätstickning för foten.

Minska för tån: 1 m i var sida, mellan minskningsvarven stickas 2 v, 1v 2 ggr, därefter minskning varje v tills det är 16 m kvar.

Avmaskas lite annorlunda. Gör så här: Ta av garnet, ha kvar ungefär en armlängd. Sätt maskorna på två stickor, de ska avmaskas turvis på främre och bakre stickan. Efter varje stickad maska drar man igenom garnet. Varannan maska släpper man av, varannan ska sitta kvar. Så här är turordningen:

Främre stickan: avig, dra igenom garnet, släpp av maskan från stickan.

Främre stickan: rät, dra igenom garnet, låt maskan sitta kvar.

Bakre stickan: rät, dra igenom garnet, släpp av maskan från stickan.

Bakre stickan: avig, dra igenom garnet, låt maskan sitta kvar.

Upprepa tills du har två maskor kvar, då stickas de ihop.

Krångligt? Kolla Knitting Dailys beskrivning. När man gjort det en gång ser man logiken i det hela och det är inte svårt! Fördelen är att man slipper dra ihop flera maskor, vilket i ett så här tjockt garn hade blivit rejält knöligt.

4 kommentarer:

Sunna sa...

Du är ju för rar, det blev som en julklapp till mig, tusen tack snälla du och ha en underbar julhelg

Hilde sa...

Supre sokker. Disse blir fine julegaver.

Unknown sa...

Tusen tack för detta mönster! Ha en fin fin dag

Anonym sa...

Ser ut som superskön innesocka som jag blev sugen på att testa. Förstår dock inte detta: "Minska för tån: 1 m i var sida, mellan minskningsvarven stickas 2 v, 1v 2 ggr, ...", vad ska göras "1v 2 ggr"?