torsdag 2 juli 2009

Kinas mesta turistmål

Medelklassen i Kina turistar numera en hel del i sitt eget land. Ett av de absolut mest besökta resmålen är Guilin och Yangshuo med omgivande sockertoppsberg. Det är otroligt vacker natur och även städerna håller på att bli riktigt fina med mycket parkområden, särskilt kring floden.


Yangshuo var till ganska nyligen inte mer än en by. De första turister som upptäckte platsen var backpackers, som länge höll det för sig själva. Men så tipsade Lonely Planet om stället och turismen kom igång. När jag var där med Äldsta Sonen var det lite mindre turister än vanligt pga. finanskrisen, de flesta var också inhemska.


Yangshuo är otroligt fint - men helt klart en turistort. Gatuförsäljarna är många, de som inte har butik längs med gatan bär det med sig och vandrar runt. Rätt bra att kunna säga bu yao... De ger sig nämligen inte i första taget bara för en avvisande attityd!


Några grönsakshandlare råkade mötas och dividerade uppenbarligen om revir...
Den här mannen försörjde sig som modell. Skarvar användes förr till fiske, nu är det mest uppvisning för turister - mot betalning.Cykelkärror är fortfarande mycket vanligt, det går att lasta mycket på dem.Renhållarna vevade igång sin bil... Hade ingen aning om att det förekom... Missade tyvärr bilden när de klev upp på sophögen och hoppade för att pressa ihop det!

Vi satt på ett fik när en man helt plötsligt började hacka sönder stenplattorna så flisorna yrde. Blev lite oroliga när han fick fram elkablar, men servitrisen försäkrade att strömmen var avslagen. Det visade sig att han skulle installera en gatlampa.

Lampan kom på plats och stensättningen lappades ihop med cement. Sånt tar ju lite tid att torka och det kunde detta barn inte motstå...

Så var det då restauranghistorien:
Sista lunchen i Yangshuo beställde vi vatten till maten. Sonen kommer på att han vill ha is till, så han går in och ber om det. Servitrisen ser mycket konfunderad ut och säger "Men... det blir svårt att få ner det i burken..." Sonen föreslår att hon ska lägga det i ett glas...

På mittensrike.se kan man läsa mer om både Yangshuo och övriga Kina!

3 kommentarer:

Hönsakadorran sa...

Vilken underbar resa du gjort till Kina, jag har aldrig varit där men har inte slutat hoppas. Härliga garner du tagit hem, jag blir så sugen på att sticka när jag ser dom. Men det får vänta tills hösten.
Kram

Monica Hansen sa...

Fantastiska bilder! jag gillar den med barnet och den våta cementen:)

Inger C sa...

Vänner till oss, som nyss har varit i Kina, hade också träffat på mannen med skarven!