söndag 26 juli 2009

Dramatik i fårhagen

I vår lilla by finns ett fungerande nätverk, det mailas varningar när någon haft inbrottsförsök eller bilar uppför sig mystiskt.

Häromdagen varnade en granne för möjlig förekomst av lodjur eftersom hon blivit av med 3 (!) katter. Vi diskuterade då om vi skulle stänga in de 3 små nya lammen om natten, men kom fram till att det var osannolikt att lodjur skulle våga sig så långt in i byn.

Det beslutet ångrade vi morgonen efter när bara två lamm fanns hos tackan. Vi var djupt bedrövade och skulden tyngde hårt - i ungefär 1 timme.

Plötsligt hördes ett pipigt bräkande från andra sidan fårstängslet, så pipigt att det bara kan komma från ett litet lamm. Och där var den tredje krabaten! Han hade tagit sig igenom och tillbringat natten med de lite äldre lammen - tack och lov!Det är nu ett sant nöje att se tre lamm hoppa och skutta runt sin mamma!
Tackan och lammen går ännu så länge tillsammans med baggen i en egen hage. Något lodjur har vi inte sett till - men vi stänger in den lilla kärnfamiljen om natten.

På vår gård har det annars funnits många fler djur än nu för tiden. Mannen hade länge grisuppfödning, men nu finns bara en och annan gris i prydnadsformat. Han köper gärna såna när han ramlar på dem. En införskaffades i Kina i höstas - en i mitt tycke synnerligen ful gris.

Med grisen följde ett intyg som påstår att den är antik, liksom ett sigill på grisens ena sida. Vi har klart delade uppfattningar om värdet av detta...

Det är ju också förbjudet att föra ut antikviteter från Kina, varför man möjligen kunde varit lite orolig inför hemresan om det inte varit för Sonens uttalande: När tullarna ser kvittot på vad ni betalat så förstår dom hur det ligger till.
Grisen ska faktiskt få en hedersplats i hemmet vad det lider.

6 kommentarer:

Monica Hansen sa...

Så skönt att lammet var kvar! Dena bilder på dem är så fina, och ett snat nöje att få se, tack för att du visar oss de fina små:)

PIa sa...

Åh, så skönt att de återförenades - lammet och mamman och syskonen.
Grisen är ju inte vacker men väldigt charmig!

Queen Mudd sa...

Antingen är det så att lamm och får är särdeles lätta att fotografera eller så är du en duktig fotograf. Välj själv! Gillar dina djurbilder.

Sunna sa...

Haha den grisen var inte vacker, dessto ljuvligare är bilderna på tackan och lammen, vilken tur det inte var ett lodjur

Annika sa...

Åh så glad jag blir för foto-berömmet! försöker nämligen lära mig att fotografera, det underlättar att fåren är vana vid mig...

charmig är nog helt rätt beskrivning för grisen!

ATL-stickerskan sa...

Haha, den grisen påminner om barnens dagisskapelser!! Personlig och värdefull på grund av sitt sammanhang. Kul att träffa personen bakom bloggen i söndags, jag läser vidare!