söndag 28 juni 2009

Livet i Shanghai

Shanghai är trots sin storlek en ganska grön stad. Myndigheterna satsar på att göra den ännu grönare under parollen Better city, Better life. Särskilt nu inför Expo 2010.

I Jingan Park mitt i city finns den här underbara statyn, och några till.

Shanghais motsvarighet till Pekings Himmelska fridens torg heter Peoples Park. Men den är ingen stor, öppen betongöken utan en mycket trevlig park. Lonely planet tipsar om att man kan fotografera lotus där i juni, så det gjorde jag så klart!


Under hela parken finns en underjordisk handelsstad kring tunnelbanestationen. Och butiksägarna låter en titta i fred, till skillnad från på bazaargator och fakemarknader! Den här mannen satt och broderade utanför sin butik.
Man lever och arbetar ganska mycket på gatan i Shanghai, beroende på bl.a. värmen och små bostadsytor.

Tvätten hänger man på långa bambustänger mellan husen.
Bambu används också till byggnadsställningar. Och det finns massor av byggarbetsplatser, hela Kina är under construction verkar det som! Den här mannen befinner sig ovanför luftledningarna. Säkerheten är det lite si så där med...

Jag var uppe i Shanghais högsta byggnad, Financial Center. Utsikten var enorm! På den här bilden syns Jinmao Tower som tidigare var högsta byggnaden, och Oriental Pearl som är tv-tornet.

Till sist en gatuscen utanför tygmarknaden, med Oriental Pearl i bakgrunden. Luftledningar är fortfarande allestädes närvarande.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Annica!
Jättetrevligt att få se några av dina kinabilder! Det verkar som om du har haft en upplevelserik resa. Har du fått användning av dina språkkunskaper? Kram Inger

Susanne sa...

Hej där! Åh vad roligt att se bilder från din resa, Susanne

Queen Mudd sa...

Roligt att läsa om din resa men det värsta är att jag blir så ressugen. Skriv mer!