måndag 5 oktober 2015

Långsam stickning

Jag brukar sticka ganska fort, men det här handlar minsann om maska för maska.Jag var på bokmässan i Göteborg och köpte nya boken om Bohus stickning från Hemslöjdens förlag. Lite dyr, men värd sitt pris. En välskriven bok med intressant vald fakta och fina mönsterbeskrivningar.

Jag har alltid gillat mönstret Stora Svanen, men har aldrig lyckats hitta beskrivning på den. Men i den här boken finns det med!

Fast angoragarn är inte riktigt min grej. Och inte kritvitt heller. Så jag beställde Supersoft i kulören Almond från Magasin Duett och fick det levererat dagen efter. Snyggt jobbat; precis vad man vill ha från en garnleverantör när man blivit sugen på nåt!


Det speciella med mönster i Bohus stickning är att det består av både färgmönster och mönster i räta/aviga maskor. Och för det mesta många färger. Stora Svanen har inte så många färger, men däremot långa flotteringar på baksidan. Enligt beskrivningen ska man inte sno garnet eftersom det kan synas på framsidan. Det kan möjligen fungera i angora, men 14 maskor mellan bindning fungerar inte så bra i vanligt ullgarn. 

Det var jobbigt att sticka färgmönster, räta och aviga maskor samtidigt. Och man kan inte sno i aviga maskor utan att det syns rejält på framsidan. Jag har löst det med att lägga till mönstermaskor i avigstickning (som inte syns lika markant) och sno rätt över dem, som en förlängning av den lilla mönstergruppen längst ner på oket.

Jag har tagit tid på några varv och kommit fram till att det mönstrade oket tar ungefär 30 timmar...

Nu har jag i alla fall bara 6 mönstervarv kvar och är så här långt väldigt nöjd med hur det ser ut!

Stickad nerifrån och upp; halskant nederst i bild.
Inga kommentarer: