söndag 30 augusti 2015

Garn och stickor i Kina

Jag har varit några gånger i Kina och nästan alltid har jag köpt med mig garn hem. Men i år lät jag bli eftersom mitt garnlager har vuxit betydligt snabbare än jag hinner sticka.

Däremot köpte jag strumpstickor i bambu. Jag gillar bambustickor för de har lite svikt och bryts nästan aldrig. I Kina stickar man med 4 stickor så jag köpte dubbla par av 6 storlekar, även kvarts-storlekar, upp till 3,5:or. Det blev totalt 72 kronor för 12 set. Ungefär vad ett set kostar här.

Det finns rundstickor i bambu också, men de är helt värdelösa eftersom kabeln är så grov att maskorna fastnar och det är nästan omöjligt att få runt maskorna.
Det kan vara lite knepigt att hitta garnbutikerna i kinesiska städer, men hittar man en brukar det finnas fler i samma område.

Jag har varit mest i Shanghai, och där finns flera butiker på Ruijin nr 2 road (瑞金二路) i korsningen med Jianguo road (建国路).

I Peking har jag bara köpt garn en gång och känner bara till en butik. Fast det var några år sedan så man vet aldrig om den finns kvar. Den låg i alla fall mittemot ett stort hotell, Qianmen Jianguo hotel (前门建国饭店) på Yongan road 175 (永安路175 号). Det hotellet inrymmer också Liyuan-teatern som kan vara värt ett besök. Om man har tid att utforska omgivningarna, vilket jag inte hade, kan man förmodligen hitta fler garnbutiker i närheten.

Informationen om garnbutiker har jag tagit med som svar på en fråga från Helen som undrade. Jag har också skrivit namnen på kinesiska så du kan kopiera (skriva av blir inte alltid så lyckat). Såvida du inte pratar kinesiska är det nämligen ganska troligt att de inte kommer att förstå ett försök att uttala det. Hoppas du hittar en garnbutik och att du får en trevlig resa!

1 kommentar:

Hugomamma sa...

Tack för svaret, jag riktigt längtar till Peking.