måndag 28 oktober 2013

Ägg är inte perfekta...

Ägg är olika, inte bara från olika raser utan också från höna till höna. Det märks ju inte precis på butiksäggen!

Jag vet när årets kycklingar börjar värpa, för då blir det först pytteägg. Än har inte alla satt igång produktionen. Däremot är de äldre hönorna i full gång med ruggningen, så de värper inte mer före nästa säsong. Och nästa säsong är de soppa för länge sen...

Om man vill ha egna ägg hela året måste man ha nya kycklingar varje vår. De sätter igång att värpa nu och håller sedan på hela vintern, våren, sommaren innan de ruggar för första gången följande höst. Och det blir många höns om man inte plockar bort de äldre.

Jag föredrar att inte låta dem bli mer än 1,5 år för då är köttet fortfarande värt att ta vara på. Det behöver kokas drygt 2 timmar så jag kokar alltihop och fryser in i lafom bitar i buljong så blir det halvfärdig soppa. Bara att tina och komplettera med grönsaker!

1 kommentar:

Gunillasljusglimtar sa...

Åh herrenuttanes så gulliga ägg! Ja käre nån tänk om våra ville värpa nåt då;( Vi har ju fem Kindahönor som är 1½ år...dom sluta bara tvärt i våras.Det var en höna som blev lite risig men vi tog ej bort henne för hon har ätit o hängt med som vanligt.JAG tror att hon hämmar de andra..Sen har vi tre nya fina hönor(En annan sort) som bör börja när som helst,dom är födda i våras! DU har väl inget tips? Kramis Gunilla