tisdag 27 augusti 2013

Hönshållningens avigsida

Den här gamla huggkubben har funnits på gården sedan en tid när det var klart vanligare att man nackade hönsen själv. De sista åren har den åter tagits i bruk. Annars skulle det bli en förfärlig massa höns till slut.

När kycklingarna kläcks är det ju både hönor och tuppar. Hönorna ska jag så klart ha kvar för äggen, medan tuppkycklingarna får växa till sig för att sedan tas tillvara som mat.

Alternativet skulle vara att göra som i industrin och sortera ut dem direkt - och slänga dem. Bortsett från att jag faktiskt inte kan avgöra könet när de är små, så skulle det verkligen inte kännas bra.

Just nu har jag sammanlagt 41 höns. I helgen nackades 3 tuppar. Det finns fler men de är för små och får stå på tillväxt ett tag till. Och somliga är ännu för små för att veta om det blir höna eller tupp.

Det är verkligen inte den roligaste delen av hönshållningen, men det får gå för jag kan inte tänka mig att inte hålla höns. Höns är trevliga och ganska lättskötta djur. Och köpeägg är inte så gott längre2 kommentarer:

Bettan sa...

Lite härligt med egna ägg och kanske lite sällskap oxå.Kram sytanten

Sjömans-Elin sa...

Tja, det är väl bara att gilla läget. Jag har i ärlighetens namn gått från att tycka att det är skitäckligt att slakta, till att faktiskt vara lite faschinerad. Fast det var länge sedan jag var med och tog höns, här har du ju varit får på sistonde...

Flår du fåglarna eller plockar du dem? Och hur gör man i så fall?