söndag 2 december 2012

13 slaktade tuppar

Här kommer ett inlägg som alla kanske inte uppskattar, men jag vill inte censurera verkligheten. Alla som äter kyckling vet väl ändå var de kommer ifrån. Ska man ha djur måste man ibland både slakta och nödslakta. Så är det.

När man köper nykläckta kycklingar vet man inte vilka som blir höns respektive tuppar, det går inte att se. Därför har jag nu 13 nyslaktade tuppar att ta hand om.


Några tänker jag frysa hela, men en del måste jag nog stycka först för att de ska få plats i frysen. Eller snarare frysarna i pluralis, det räcker då rakt inte med en. Vi har nämligen 18 gäss också... En del av dem får jag nog stycka också.

Nästa år blir det nog ankor istället för gäss, de tar inte så vansinnigt stor plats i frysen.

Jag har kvar 14 hönor från samma kull som de slaktade tupparna. Det blir ofta hälften - hälften. Hönsen har nu börjat värpa och första året lägger de ägg hela vintern. Det är vansinnigt gott med egna ägg, smakar godare och ser godare ut (gulare) än köpeägg.


8 kommentarer:

Asplund sa...

Jag tycker att du är ett föredöme i ditt sätt att ta hand om och ta vara på djur - det är bara bra att du visar ett alternativ till andra former! Djurskötsel i stället för djurhantering kanske man kan säga.

Annika sa...

Tack! Den kommentaren blir jag riktigt glad för!

Ruta Ett sa...

Det är ingen hemsk bild du visar. Det är ju så det är.
Det är konstigt att de egna äggen både smakar och ser godare ut. Beror det på fodret?

Annika sa...

Jag tror det, på att de går ute och äter gröna saker.

hedi sa...

jag tycker inte heller att det är en hemsk bild! dina djur har haft det betydligt bättre än industriuppfödda djur. och det är verkligen vettigt att du har hand om dom när dom är avlivade, istället för att kasta dom på sophögen. Det hade verkligen varit slöseri!

faktum är att det är intressant att få se hela livscykeln för dina djur:)

annasaviga sa...

Lite OT kanske, men när jag satt och kollade igenom rubrikerna på de bloggar jag läser, var det ideligen mysiga adventsrubriker, så 13 slaktade tuppar stack ut!

Jag tycker inte alls det är hemskt, hemskt är att se stora "djurindustrier".

Linda sa...

Det är inte ett dugg hemskt! Dina tuppar har haft ett utmärkt tuppliv ända fram till sin (sannolikt) snabba död. Och de slaktas ju inte bara för att slaktas, utan de tas ju dessutom till vara på bästa sätt!
Det som däremot ger mig ont i magen är långa djurtransporter, slaktmetoder som inte är snabba och effektiva och djur som inte tas om hand och inte får leva naturligt pga att de måste ge ekonomisk avkastning under sitt korta liv.

Knitbyme sa...

Hej där! Kom på en fråga om just att frysa fåglar. Hur länge kan man ha dom i frysen?