söndag 15 april 2012

Tupp-problem

Jag skaffade en tupp för jag ville ha kycklingar. Tuppen har gjort sin del  men ingen av hönorna är villig att ruva, så det hjälpte inte. 

Nu har istället ett annat problem uppstått: de befruktade äggen hinner börja utvecklas på några timmar när jag är på jobbet. Vitan blir mjölkig och inte alls aptitlig. Och det är för äggen som jag håller höns.

Finns alltså bara en sak att göra: nacka tuppen.

Bönder slänger sällan saker som kan vara bra att ha, så på gården finns kvar en hink med tratt som lämpar sig för fågelslakt. (Den här tuppen var av dvärgras och så liten att han nästan försvann i tratten) De sprattlar faktiskt en stund, mycket obehagligt att se. Så man sätter fågeln i tratten och går därifrån.
Funderade över om jag verkligen skulle fota och skriva om det här, men så tänkte jag att om jag nu skriver om det som händer med djuren så får väl detta också vara med.

Ska man ha höns får man faktiskt vara beredd att avliva gamla, sjuka och de som av någon annan anledning inte fungerar. Så har det alltid varit, det är bara det att vi slipper se det nuförtiden.

I ärlighetens namn måste jag säga att jag fångade in tuppen, men det var inte jag som höll i yxan utan det fick jag hjälp med av Mannen.

Om några veckor köper jag nykläckta kycklingar, och då får jag ta hand om de tuppkycklingarna när de vuxit till sig. Fast då ska de plockas och bli mat.

5 kommentarer:

Garn sa...

Det är så det går till på landet, om man har höns. Jag har varit med om hönsnackning, det är väl inte det allra trevligaste, men måste göras.

Blenda sa...

Tycker att det är just därför det är intressant att läsa dina inlägg om livet på gården - om jag bara vill se söta djurungar så kan jag ju gå till vilket vykortsställ som helst. Och jag tror att det är många barn idag som inte förstår var maten kommer ifrån, att den inte bara ploppar upp i ett tråg på ica... (alltså, de vet att kött är tex ko eller kalv, men steget mellan söta kalvar och köttdisken är obegripligt för dem... )

Ha det gott/Blenda

Annika Odelstav sa...

Tack ska ni ha! Då ska jag inte börja fega nu!

Anonym sa...

Jag tycker nog att du kunde låtit bli detta, men det är vad jag tycker
Katesaso

Ulla-Britt sa...

Jag har funderat på att ha höns över sommaren på landet, vi hade det när jag var barn. Framåt hösten skulle de nackas. Vi barn stängdes in i sommarstugan för att slippa se och pappa genomförde det hela. Det är kanske på grund av att vi inte fick vara med som jag tvekar inför detta moment idag. Har lånat böcker och läst på hur man ska göra, men ännu har jag inte vågat mig på det. Jag fortsätter nog att köpa både ägg och kyckling i speceriaffären. Intressant läsning på din blogg. Äter man kyckling måste man ju förstå hur det går till när kyckling blir kött. ... och hur annat kött blir till också.