tisdag 29 november 2011

Svenska mönster - originalet

Svenska mönster för Konstväfnader och Broderier är en samling mönster som gavs ut första gången 1892 av Jakob Kulle, och som finns i fint nytryck. Boken heter visserligen svenska mönster, men det är de skånska allmogetextilierna det handlar om. Det gillar man ju som sann skåning! Fast visst är det intressant även för upplänningar - det var i Skåne som jordbruket var rikast och kvinnorna kunde lägga tid på att utveckla textilierna mer än nödvändigt. Inte så att det inte finns vackra mönster i andra delar av landet, det finns så klart mycket fint, men de skånska är "berömda för sin form- och färgrikedom" som det står på baksidan av den här boken.

Boken innehåller 36 färglagda plancsher med flera mönster på varje plansch - ganska många mönster att inspireras av eller ta upp i exakt kopia! Dessutom finns beskrivningar av kulturhistoriskt värde. Det finns en engelsk textdel också, det är kanske därför som Karin Kahnlunds Sticka efter Svenska Mönster också har det; om jag har förstått rätt har hon hämtat sin inspiration från Kulles mönstersamling. Skillnaden är att i hennes version tog den engelska delen mycket mer utrymme i förhållande till det övriga innehållet. I originalet är det endast textsidorna som är dubblerade, färgplanscherna fungerar ju utmärkt oavsett språk.

Det här är en bok som passar mig! Jag gillar att inspireras av mängden mönster och kunna göra om det så det känns modernt med gamla anor. Och visst är det kul att en gammal mönstersamling får leva kvar genom ett fint nytryck och kan fortsätta vara en källa till kreativitet.

3 kommentarer:

Det växer sa...

Vad roligt med en recension av boken. Då ska jag lägga till den på min önskelista till jul!

Anonym sa...

Ja, det är en fin samling. Jag gillar den också.

Anonym sa...

Hej

Det var längesedan jag läste din blogg.

Man längtar tilbaka till livet som fårbonde. Sticknig får jag nog däremot avstå ifrån.

/Linus