tisdag 29 november 2011

Svenska mönster - originalet

Svenska mönster för Konstväfnader och Broderier är en samling mönster som gavs ut första gången 1892 av Jakob Kulle, och som finns i fint nytryck. Boken heter visserligen svenska mönster, men det är de skånska allmogetextilierna det handlar om. Det gillar man ju som sann skåning! Fast visst är det intressant även för upplänningar - det var i Skåne som jordbruket var rikast och kvinnorna kunde lägga tid på att utveckla textilierna mer än nödvändigt. Inte så att det inte finns vackra mönster i andra delar av landet, det finns så klart mycket fint, men de skånska är "berömda för sin form- och färgrikedom" som det står på baksidan av den här boken.

Boken innehåller 36 färglagda plancsher med flera mönster på varje plansch - ganska många mönster att inspireras av eller ta upp i exakt kopia! Dessutom finns beskrivningar av kulturhistoriskt värde. Det finns en engelsk textdel också, det är kanske därför som Karin Kahnlunds Sticka efter Svenska Mönster också har det; om jag har förstått rätt har hon hämtat sin inspiration från Kulles mönstersamling. Skillnaden är att i hennes version tog den engelska delen mycket mer utrymme i förhållande till det övriga innehållet. I originalet är det endast textsidorna som är dubblerade, färgplanscherna fungerar ju utmärkt oavsett språk.

Det här är en bok som passar mig! Jag gillar att inspireras av mängden mönster och kunna göra om det så det känns modernt med gamla anor. Och visst är det kul att en gammal mönstersamling får leva kvar genom ett fint nytryck och kan fortsätta vara en källa till kreativitet.

lördag 26 november 2011

Julkulor

I torsdags var det stickkafé på Helylle i Kristianstad med tema jul. Jag började på en av Arne och Carlos populära julkulor. Lite för pillrigt för mig så jag tänkte att det blir nog bara en. Men sen tyckte jag att den blev  så fin så jag ville faktiskt ha en till. Vem vet, det kanske blir ännu någon innan julen anländer. Jag hör nämligen till de som vägrar sätta upp någonting juligt före rätt dag.I original är julkulorna stickade med Raumas finull som filtar bra, men jag har stickat med garn från Kina så jag vet inte om det går att filta, ska prova med en lapp först. De blir finare när de blir lite tovade!

måndag 14 november 2011

Ny bagge

Igår kom en ny bagge till gården. Nytt blod för att få bättre avkomma. Han är utvald för sina kvaliteter när det gäller vikt och form - växte bra som lamm och avlång kroppsform. Den avlånga formen är bra för att det blir bra styckningsdetaljer, sådan är den krassa verkligheten i avelssammanhang.

Men jag vill ju ha garn av ullen så Mannen har varit vänlig nog att leta efter en brun bagge med bra ullkvalitet också! Det är jag synnerligen glad för! Det kommer inte att bli bara bruna lamm, men chanserna för mer brun ull ökar i alla fall.

Lite rolig ser han allt ut med teckningen på huvudet, men han verkar väldigt trevlig. Lugn och orädd, fast alla baggar stångas så man får se upp.
Han har inte fått agera avelshanne tidigare så det här är hans första lilla harem. Alla tackorna är klippta inför betäckningen, och deras ull är sorterad så nu ska jag ta kontakt med spinneri. Har sparat både får- och lammull för jag tänker att det blir bra garn av det. Baggen var redan klippt men jag fick ullen av uppfödaren så den ska också med.

söndag 6 november 2011

Sticka efter svenska mönster - en besvikelse

Häromdagen köpte jag Sticka efter svenska mönster  av Karin Kahnlund utan att ha tittat i den först, och det var dumt. För mig blev boken en klar besvikelse. Inte för att modellerna och de svenska mönster de bygger på inte var fina - de är tvärtom vackra och välkomponerade - utan för det tunna innehållet.Boken rymmer 14 modeller som är nykomponerade efter gamla mönster. Dessa återkommer två gånger, först på svenska och sedan på engelska. Även mönsterdiagrammen finns med två gånger. Om man nu inte gör en svensk och en engelsk utgåva känns det i alla fall väldigt onödigt att ha med diagrammen två gånger.

Av bokens 104 sidor är 66 med svensk text, bilder och diagram, 27 med engelsk text och bilder (inkl. tekniksidor) och 9 en upprepning av diagrammen. Känns inte bra att betala för samma mönster två gånger!

Bokens titel känns lite missvisande, jag tycker den anspelar på att här finns en svensk mönsterskatt att ta del av. Så är det inte. Författaren har stickat efter ett fåtal mönster i sina nya modeller, inget mer.

Det här innehållet hade passat bättre som mönsterhäfte. Då hade jag inte känt mig lurad.


PS. Det finns en bok som håller vad den lovar och som verkligen är en mönsterskatt: Sticka efter gamla nordiska mönster av Vibeke Lind. Den är inte helt enkel att hitta längre men kan finnas på antikvariat. Den har varit en inspirationskälla för mig i många år. Köp hellre den!

fredag 4 november 2011

Ufo-kofta

Mycket stickning och mycket bloggande den här veckan, men jag är lärare och höstlovsledig så det är förklaringen.

Har tagit tag i en kofta som jag påbörjade i april. Garnerna, Rowans Felted Tweed, fick jag i födelsedagspresent av mina kollegor. Snart ett år sedan med andra ord.

På sistone har jag gärna testat lite tekniker som jag inte brukar använda, det blir ju mest att montera som man är van vid. 

På den här koftan har jag testat att virka istället för att sy innan jag klippte upp i ärmhålet. Det var smidigt och verkar funka bra, än så länge har inget repat upp sig. Fast det är nog inte så lämpligt i glatta garner.
För första gången i mitt stickliv tänker jag också sticka ärmen direkt på genom att plocka upp maskor i ärmhålet och spara lite monteringsarbete. 

Det var lite besvärligare rent tekniskt. Visst måste man väl ha en egen tråd för upplockningsmaskorna på undersidan? Jag har ju en bred kant, steeken, och jag begriper då inte hur jag annars ska få garnet på rätt sida för att kunna sticka med det...


Hade tänkt plocka upp maskor efter hand, men det fattade jag faktiskt inte hur jag skulle bära mig åt med! Det vill till att fråga Fröken Slöjd efter lovet, hon brukar veta!

Nu har jag istället plockat upp alla maskorna först och formar ärmkullen med förkortade varv. Den tekniken är inte svår (Asplund har en bra beskrivning), men jag hade tänkt kombinera det med att få ränderna att stämma - och det fattar jag inte heller hur det ska gå till! Dessutom innebär det att jag har ett varv i brun färg - samma som första randen - runt hela ärmhålet. Det syns inte jättemycket men ändå, det stör mig.

Nu får det bli som det vill, bara den blir klar innan jag fyller år igen! Jag har nämligen tre (!) ufo-koftor till, och  en till som jag vill börja på...

torsdag 3 november 2011

Provstickning i Aade Lõng

Garnerna jag köpte hos Tant Thea funkade inte ihop riktigt som jag tänkt mig. Tänkte kombinera mörkgrönt enfärgat med grön-gult självrandande garn i Fair Isle-bårder, och med peeries (mycket smala bårder)  i limegrönt mellan. Såg framför mig en väldigt grön  kofta...

Den nedersta provstickningsbiten, med ljust grönt mönster på mörkgrön botten, ser bättre ut på fotot än i verkligheten. Faktiskt precis som jag hade tänkt! Fast i verkligheten är kontrasten för liten. Dessutom är det mörkare gröna partier i det självrandande garnet som helt försvinner mot bakgrunden. Det betyder att det enda man skulle se skulle vara det gula, och då blir det fel.
Jag testade istället att kombinera med ett Kaunigarn som går i rosa-mörklila. Kontrastfärger således, men de rosa är ganska mjuka så det kan nog funka. På bilden framkommer ju inte det heller riktigt som i verkligheten, ni får tro mig. Dessutom blir det ju längre varv så skiftningarna blir helt annorlunda när det blir på riktigt. De limegröna peeries ska jag ha kvar. Och ärmarna ska nog bli helt gröna.

Det här med att planera och testa är nog snudd på den bästa biten med stickning!

Höstlovsutflykt

Nu för tiden dräller det inte precis av bra garnbutiker. Men i Kristianstad finns Helylle där jag brukar handla när jag inte stickar av det jag tagit med mig från Kina. Och i Helsingborg finns Tant Thea som jag tänkt åka till ända sedan den öppnade för något år sedan - eller är det längre sen?

Igår blev det av! Jag åkte till Tant Thea för att handla lite garn jag inte brukar köpa, tänkte t.ex. på Heavens Hand som så många pratar om. Butiken är jättefin, med gatuskylt så man fattar precis vad det handlar om, och fylld av trevliga garner!

Det var väldigt trevligt att träffa Elisabeth bakom disken, jag brukar ju läsa hennes blogg Stickigt humör! Tack för trevlig pratstund och rundtur bland garnerna!Fast Heavens Hand blev det inget av, kunde inte riktigt komma på vad jag skulle ha det till. Jag fastnade istället för Willow Tweed från Louisa Harding, en blandning av alpacka, meriono och silke. Tänker kombinera det med lite mjukt svart garn från Kina till en mindre scarf. Jag har alltid gillat grafiska mönster i grått och svart, passar bra till mycket i min garderob.


Kunde heller inte motstå gröna garner från Aade Lõng, samma stil som Kaunis garner fast det sägs att de är jämnare. Provstickning är redan påbörjad!

onsdag 2 november 2011

Bättre tumme!

Vad gör man när man stickat en förfärligt ful tumme? En till lika ful på den andra vanten? Näää...


Nu tycker jag faktiskt att den blev ganska fin! Att tummarna är olika lever jag hellre med. Tack Fröken Slöjd för tipset!

Färgskalan i Raumas finullgarn är helt fantastisk, det är hur lätt som helst att hitta färger som fungerar tillsammans.


Stickade färdigt igår kväll på Online Stickkafé på fb, första gången för mig och det var inte dumt! Kul att se andras stickningar och heja på varandra!

tisdag 1 november 2011

För mycket...

Det här blev ingen hit, för många olika mönster som inte riktigt passar ihop, särskilt den randiga tummen. Men jag får väl göra en till så jag kan använda dem i alla fall...Jag gillar färgerna, men det var inte så här jag tänkte det skulle bli, skulle kanske skissat lite först...